Nybygget på Kremmergaarden fikk sin velsignelse av byggesakspolitikerne tirsdag kveld, men det var først etter en lang debatt der Kirsti Dale (uavh.) gikk knallhardt ut.

River fasaden

- Vi rev fasaden av et bygg lenger borti byen her. Om førti år kommer noen til å gjøre det samme med dette, sa Dale.

Hun hadde tidligere på dagen spurt sine Facebook-venner om hva de mener om Nye Kremmergaarden,  og der hadde hun fått et nokså rungende nei til bygget som nå er godkjent.

Arkitekt Kjell Beite: Nye Kremmergaarden er et fremmedelement i Ålesund

Gir blaffen

Argumenter fra blant annet Tore Johan Øvstebø (KrF) om at det var i seineste laget å komme med innvendinger nå, og at dette ville skape problemer for byggherren, gjorde ikke inntrykk på Dale.

- Det er nå vi skal diskutere bygget, og det er vi som bestemmer hvordan det skal se ut. Jeg gir blaffen i at de har inngått kontrakter og må starte bygginga snart, slo Dale fast.

Smak og behag

Debatten etterpå gikk både på hva politikerne synes er fint eller ikke, men også om hva slags krav de kan stille uten at byggherren må komme med et helt nytt prosjekt.

- Vi har fått reviderte tegninger etter våre innspill, og hvis vi ikke godkjenner disse tegningene nå, må vi i hvert fall være tydelige på hva det er vi ønsker oss i stedet, slo utvalgsleder Sindre Nakken (Ap) fast.

Viktig med NAV

Høyres Reid Andulfstad-Aarskog understreket også at et eventuelt nei til de reviderte tegningene må begrunnes godt og grundig, og at man måtte være obs på at det var leietakere i bygget som kom til å bli berørt. Blant annet NAV som politikerne gjerne vil beholde i sentrum.

Mens Kirsti Dale og Jarle H. Steffenssen (MDG) var bekymret for at nybygget ville overskygge  jugendbyggene i nabolaget, mente Atle Istad (Frp) at nybygget  har blitt fint.

- Jeg tenker det får byggeskikkprisen om ikke så lenge, sa Istad til allmenn munterhet.

Hans Kjetil Knutsen (Ålesundlista) sa at bygget er viktig for sentrum, og at det er leietakere man gjerne vil beholde i sentrum.

- Dette må vi ikke torpedere, sa Knutsen, men vi må kunne ta en diskusjon om arkitektur.

- Kompromiss

Knutsen kom med et forslag om at alle søknader om dispensasjoner skulle godkjennes, men at man ønsker en ny runde om fasader og fargevalg. Han trakk imidlertid forslaget og støttet Sindre Nakken som hadde funnet et kompromiss flertallet kunne gå med på. I dette vedtaket står det at bygget er godkjent, men at administrasjonen blir bedt om å gå i tett dialog med utbygger om materialvalg og farger som visuelt kan dele opp fasaden.

Vedtaket betyr egentlig at det er de siste tegningene som nå er godkjent,  men plan- og bygningssjef Ole Søvik sa at en utbygger vanligvis pleier å ta hensyn til slike signaler som dette vedtaket sender.

Ut med grønt tak

Og det grønne taket? Det kravet ble trukket tilbake - rett og slett fordi reguleringsplanen for sentrum krever skifer eller tak med materialer som ligner skifer.

- Vi kan heller ikke kreve at en privat utbygger skal legge til rette for allmenn ferdsel på taket sitt, slo Hans Kjetil Knutsen fast.

Dermed kan utbyggeren, Rasmus Rønnebergs gate Holding AS, snart sette spaden i jorda.