– Ungdom trenger møteplasser der de kan være aktive selv om de ikke driver med organisert idrett. Det får de her, sier Jens Arne Gjørsvik som er fagleder for idrett og friluftsliv i Ålesund.

Kommunen er en av sju som i år har fått tilbud om å etablere nærmiljøanlegget «Møteplassen».

Anlegget er en gave fra Norges Håndballforbund, Gjensidigestiftelsen og utstyrsleverandøren Unisport AS.

Ålesund kommunale eiendom (ÅKE) skal stå for grunnarbeidene på området rett nord for Skarbøvik ungdomsskole.

Uorganisert aktivitet

– Det var Oddbjørn Krohn Dalen i Unisport som gjorde oss oppmerksomme på denne muligheten, forteller Gjørsvik.

Og for et par år siden vi begynte å jobbe med saka på virksomhet for kultur.

Det er selvsagt veldig gledelig at Ålesund ble en av kommunene som nå får et slikt anlegg.

Les flere saker fra Ålesund

Møteplassen skal være et sted der ungdom kan drive med mange ulike aktiviteter som f.eks. håndball, volleyball, basketball og klatring.

– Ungdommen ble involvert via ei stor spørreundersøkelse da nærmiljøanlegget skulle utformes, og det er etter deres ønsker den er utformet, forsikrer Oddbjørn Krohn Dalen.

Paviljongen

Hva Møteplassen skal inneholde, varierer litt etter lokale ønsker og hva som er praktisk mulig.

Men felles for alle anleggene er en paviljong der folk kan sette seg ned for å prate sammen eller kikke på det som foregår av aktiviteter.

– Så håper vi jo at de som sitter mest i paviljongen også blir med på aktivitetene etter hvert. Vi satser på at dette skal være med på å rekruttere til vår idrett også, sier Bjørn Marius Rørvik fra håndballforbundet.

Rektor Vidar Åkre på Skarbøvik ungdomsskole er selvsagt begeistret for at området nord for skolen nå kan bli en god møteplass for alle i bydelen.

– Her regner jeg med at både foreldre og besteforeldre kommer til å stikke innom sammen med ungdommen. Vi har savna en slik møteplass i bydelen, sier Åkre, som også er fornøyd med at skolen kan bruke anlegget på dagtid.

– For dem som er med på organiserte aktiviteter, er det nok tilbud. I ungdomsskolealderen er det mange som kutter ut organisert idrett, men det er selvsagt viktig at de fortsetter å være aktive. Det får de en mulighet for her. Slike anlegg genererer positiv aktivitet, er de fire herrene skjønt enige om.

1,9 millioner

Prisen for selve anlegget er 1,9 millioner kroner, og dette finansieres av håndballforbundet, Gjensidigestiftelsen og Unisport i tillegg til spillemidler. Så betaler som sagt ÅKE grunnarbeidet og sørger også for nødvendig vedlikehold.

– Slike anlegg er helt etter myndighetens ønske, poengterer Jens Arne Gjørsvik.

Det er ikke lenge siden kulturministeren gikk ut og ba mottakere av statlige idrettskroner om å bruke mer på anlegg til egenorganisert idrett.

– Og når kan anlegget stå ferdig?

– Vi håper at alt er klart i løpet av høsten, sier Oddvar Nedregård i ÅKE.