Det blir vist til bekymringsmeldinger fra en rekke ulike hold, som også er omtalt i media, og at bes om at det blir satt i gang tiltak «raskt for å unngå ytterligere skade».

Selvmordsforsøk

Barneombudet tar spesielt tak i utfordringene med økning i selvmordsforsøk og selvskading, og mener det ikke er gjort nok for å håndtere situasjonen.

– Ansatte på mottak skal ifølge driftsoperatører ha måttet håndtere svært vanskelige situasjoner som normalt ville vært håndtert i spesialisthelsetjenesten, og som vanlige mottaksansatte naturlig nok ikke er kvalifisert til å ta hånd om, heter det i brevet.

(saken fortsetter under)

Barneombudet mener mindre bruk av midlertidig opphold, er det enkelttiltaket som vil gjøre mest for å dempe uroen, men peker også på behovet for et tettere og styrket samarbeid for å gi et bedre tilbud for ungdommene.

Det blir også pekt på utfordringer med forsvinninger og høyt fravær på skolen.

«Godkjentstempel»

Mottakslederne ved Link sine mottak for enslige mindreårige i Hareid og Ulstein deler imidlertid ikke Barneombudets bekymring for helsetilbudet beboerne deres får – og gir «godkjentstempel» til det lokale hjelpeapparatet.

– Vi har opplevd et bra samarbeid, selv om det alltid kunne vært bedre. Men dette varierer fra mottak til mottak, og vi har kanskje vært heldige med hvordan situasjonen har vært hos oss, sier mottaksleder Tord Kjølseth i Ulsteinvik.

(saken fortsetter under)

– Når vi har tatt kontakt, så føler vi at vi har blitt tatt på alvor. Samtidig er det et generelt stort press på tilbud for eksempel innen psykiatrien.

Tomt mottak

Mottaket i Ulsteinvik står nå tomt etter at alle beboerne flytta denne uka. Link har driftsavtale med UDI fram til mai, men er allerede i gang med å vaske og rydde ut av lokalene. Kjølseth forteller at flytting aldri er noe ungdommene i utgangspunktet ønsker, men mener beboerne har taklet det bra.

– De får blant annet komme med ønsker om hvem de vil flytte sammen med, og tre mottak de ønsker å flytte til. Alle fikk innvilget noen av sine ønsker, forteller mottakslederen.

– Får hjelp

Også ved Link-mottaket for enslige mindreårige på Hareid sier mottakslederen seg fornøyd med hjelpa de får fra helsemyndighetene.

Mottaksleder Iselin Aske sier at de opplevde å bli tatt på alvor av hjelpeapparatet i kommunen etter at de sendte en bekymringsmelding om situasjonen i fjor høst. De har hele tiden hatt et samarbeid med helsesøster, og etter bekymringsmeldingen har de hatt månedlige møter med psykiatritjenesten i kommunen.

(saken fortsetter under)

Samtidig legger hun ikke skjul på at beboerne deres sliter med å holde håpet oppe og de har hatt behov for å tilkalle ambulanse flere dager bare den siste uka.

– Det er fortsatt utfordringer når det gjelder helsetilstanden til ungdommene slik situasjonen er nå, men vi opplever å få den hjelpen vi trenger, legger hun til.

Foreslår annen ordning

Mottaksleder Aske mener en løsning kunne vært å endre behandlingen av mindreårige som søker asyl. Hun tenker høyt om en ordning hvor de tas i omsorg når de kommer til Norge, og får gå på skole, før de overføres til voksenmottak når de blir 18 år. Først deretter kunne kanskje saken deres blitt behandlet.

Aske mener heller ikke det ville vært optimalt, men tror det kan føre til mindre uro og at ungdommene konsentrerte seg om skolegang i denne perioden.

- Da hadde vi faktisk hjulpet til bedre i nærområdet ved at de som blir sendt tilbake, har fått grunnskole og kunnskap de kan bidra med, sier Aske.