Det er 20 år siden Venstre sist var samla til landsmøte i Ålesund.

– Da gjorde vi for øvrig et veldig godt valg etterpå, fastslår nestleder og leder av programkomiteen, Terje Breivik.

Sliter i motvind

Nestleder Ola Elvestuen og Giskes varaordfører Britt Giske Andersen er også klare for landsmøte i et parti som sliter i motvind for tida.

Venstre beveger seg på og under sperregrensa, og konfliktsakene mellom regjeringspartiene og støttepartiene får mye oppmerksomhet.

– Det blir ikke like stor oppmerksomhet rundt alt vi har greid å gjennomføre, innrømmer Elvestuen. Men det er resultatene som flytter samfunnet framover.

På en pressekonferanse nylig listet Trine Skei Grande opp saker som partiet har fått gjennomslag for denne stortingsperioden. Her var både lærerløftet, klimatiltak, hjelp til gründere og storsatsing innen forskning og høgere utdanning med.

Barnefattigdom

– Vi har også fått gjennom tiltak mot barnefattigdom – blant annet gratis kjernetid i barnehage for barn fra såkalte lavinntektsfamilier, sier Breivik.

Programkomiteen ønsker at landsmøtet skal vedta gratis barnehage til alle, mens landsstyret vil ha gratis barnehage «for flere».

– Denne saken blir det nok mest debatt om, tror Venstre-toppene.

Grønt skifte

Venstre vil også være med på å bidra til at norsk industri får drahjelp til å gjennomføre det nødvendige grønne skiftet. Terje Breivik er overbevist om at både marin og maritim næring på Vestlandet vil bidra positivt til en slik utvikling.

Britt Giske Andersen forsikrer at Venstre i Møre og Romsdal også har bidratt aktivt i programarbeidet.

I går kveld var landsmøtedelegatene samla til såkalt «kick off» på Atlanterhavsparken der reint hav var et sentralt tema.

– Vi sørget for økte bevilgninger til tiltak mot forsøpling i havet lenge før kvalen full av plast stranda på Sotra, slår Ola Elvestuen fast.

Britt Giske Andersen synes det er inspirerende å delta på partilandsmøte. Nestleder Ola Elvestuen sier han er spent. Foto: Marius Simensen