Plattformen kan jeg se fra alle kanter ved å bevege meg i ulike retninger, enten det er for å studere nærmere de tre betongbeina, en kran, eller kanskje helikopterdekket. Samtidig kan jeg se det som skjer rundt meg i det virkelige liv.

– Vi kunne alle tre hatt hololens-briller og studert den samme plattformen og pekt og sett på det samme, forklarer sjef for OSC, Joel Mills.

Presenterer nyheter

At Microsoft har utviklet denne Holoens-teknologien er kjent.

Nå tar Offshore Simulator Centre (OSC) teknologien videre inn i vår maritime hverdag og langt inn i framtiden.

Tirsdag demonstrerer Joel Mills nyheter for rundt 150 deltakere på en internasjonal simulatorkonferanse som går av stabelen på Norsk Maritimt kompetansesenter (NMK).

Utviklet programvaren

– Microsoft har utviklet maskinvaren, vi har utviklet programvaren i samarbeid med firmaet Fostech AS i Fosnavåg som har to ansatte, forteller Mills.

Han forklarer hvordan utvidet virkelighet (Augmented Reality) gir oversikten på et holografisk display der mange personer kan følge og styrer et sett av operasjoner enten det er om bord i fartøy eller fra land.

– Et viktig poeng er at dette gir sikkerhet for at en har felles forståelse av situasjonen og der en finner den beste løsningen. Dette åpner nye muligheter med tanke på fjernstyring av skip eller autonome skip, sier Mills som skal demonstrere prinsippet for konferansedeltakerne.

Ser inn i framtida

– Ved hjelp av ny teknologi kan vi også se et par minutter inn i framtida, opplyser han og demonstrerer hvordan dette kan skje.

Fra brua i simulatoren gjenkjenner vi det røde skroget på en Farstad-båt. Snart skyter et blått, litt gjennomsiktig spøkelsesskip ut av den røde Farstad-båten. Det blå skipet setter opp farten. Simulatoren viser hva som vil skje med fartøyet fram i tid.

– Når vi kjører skip pleier vi å simulere 14 ganger skipets virkelig hastighet og der vi har lagt inn ulike opplysninger som bølgekraft, vind, andre fartøys posisjoner osv.

Nøkkelen er at vi her kan forutse det som skjer to minutter fram i tid, understreker Mills.

Kan fjerne sjøen

Til nå har vi sett OSC simulere på skipsbrua, på dekk og i maskinrommet og med omgivelser bestående av plattformer og andre fartøy i nærheten med og uten bølger.

Nytt nå er opplevelsen av å fly som i et helikopter. Eller at du kan trykke på en knapp, så er alt hav borte og du ser alt som måtte ligge av installasjoner på havets bunn og der båtene «svever» høyt oppe i havoverflata.

Her kan du simulere inn nødvendige detaljer i installasjonene, eller sjekke detaljer som hvor mye vekt ei kran tåler å bære.

OSC App Store

– Den store nyheten er at vi skal åpne en OSC App Store. Dette blir kjempeviktig for den maritime klynga der en bedrift kan utvikle sin app som kan plukkes inn i simulatoren der de får kjøre og teste sin idé.

– Vi skal ha et bredt sett av løsninger for ulike typer fartøy der de kan teste ut ideene sine, men uten at virksomhetene deler sine intellektuelle hemmeligheter. Kanskje åpner vi en App Store med ti apper. Vi lager programvaren i bunnen. Appene blir gratis eller nesten gratis.

Tar ned risiko

Dette handler om arbeidsplasser, om å ta ned risiko og å øke innovasjonshastigheten, understreker Mills og peker på at i dag er nesten hvert skip en prototyp. I simulatoren får en mulighet til å teste ut prototypen virtuelt før den bygges.

Mills frykter ikke konkurranse fra de store, etablerte miljøene, men frykter heller å gå glipp av gode ideer som utvikles i kjellere rundt om.

– Her gir vi alle, også studenter, anledning til å kunne teste ut sine ideer i simulatoren. Over tid blir den åpen for alle.

Vil endre industrien

– Offshore Simulator Center er en bedrift med 25 ansatte i dag. Når vi får en App Store blir vi en bedrift for hele forskningsmiljø. Vi er i front når det gjelder simulatoren. Vi gir mer og mer over til kunden. Kundene er eksperter og sitter i front på sitt felt enten det gjelder offshore, skip, helse osv.

Vår App Store blir «game changer» for industrien, sier Mills.

Virtual Reality, men ikke minst Augmented Reality som Joel Mills demonstrerer her gjennom Hololens-briller, her, er en viktig del av framtiden ved OSC. Foto: Staale Wattø
Virtual Reality, men ikke minst Augmented Reality som Joel Mills demonstrerer her gjennom Hololens-briller, her, er en viktig del av framtiden ved OSC. Foto: Staale Wattø
–Vår App Store blir game changer for industrien, sier Joel Mills, daglig leder i Offshore Simulator Centre AS (OSC) i Ålesund. Foto: Staale Wattø