Ekteparet har i nesten to år kjempet forgjeves mot et byggeprosjekt som de mener har tatt lys og utsikt fra eiendommen deres i Langevåg. De sitter også igjen med svært dårlige erfaringer i møtet med Sula kommune.

Nå har blokka på fire etasjer kommet opp, og fra stua, hagen og terrassen ser ekteparet rett inn i en massiv husvegg.

Ingen dialog

– Det nytter sjølsagt ikke å kjempe mot et bygg som snart er ferdig og der alle våre protester er avvist. Først av kommunen, og så av fylkesmannen. Åtte dispensasjonssøknader ble innvilget, mens vi ikke har blitt hørt på et eneste punkt.

Når Asbjørn og Eli-Bjørg likevel velger å gå ut i media, er det fordi de har følt seg maktesløse i møte med Sula kommune.

Oppgitt – Løpet er kjørt for vår del, men jeg vil at andre skal vite at det ikke alltid er like lett å bli hørt – selv i en liten kommune som Sula, sier Asbjørn Pedersen.

– Vi har opplevd en total mangel på dialog både med administrasjonen og med politikerne. Da byggeplanene ble kjent, møtte vi opp på rådhuset og ba om at vi også måtte få snakke med politikerne som skulle avgjøre saka. «Det er ikke vanlig», var svaret vi fikk. Hadde det ikke vært naturlig at politikerne selv ba om ei befaring? Etter hvert som bygget har reist seg, er det mange her i Langevåg som rister på hodet og spør hvordan vi kan gå med på noe sånt. Som om vi ikke har prøvd å forhindre det!

– Har dere gjort mye for å komme i kontakt med politikerne?

– Vi har bedt om befaring, og vi har kommet med innsigelser på vanlig måte. Men vi har ikke sprunget rundt i bygda og tatt for oss politikerne enkeltvis. Vi har levd i den troa at det ikke er nødvendig i en oversiktlig kommune som framhever hvor godt lokaldemokratiet fungerer når man er små. Det kan kanskje bli for smått enkelte ganger?

Asbjørn Pedersen understreker at han mener omsorgsboliger er et gode for innbyggerne i Sula.

– Det er bra det bygges slike boliger, men det må ikke gjøres på en måte som går på helsa løs for andre som i vårt tilfelle. Vi er ikke interesserte i en offentlig skittentøyvask, men bare fortelle vår historie slik at andre som kommer i samme situasjon ikke skal ta det for gitt at den lille mann blir behandlet skikkelig – selv i en liten kommune, sier Eli-Bjørg og Asbjørn Pedersen.

Nødvendige befaringer

Kommunalsjef Jørn Agersborg i Sula sier at plan og byggesaksavdelinga normalt ikke gjennomfører befaringer i tilknytning til byggesøknader.

– Vi foretar likevel befaringer hvis det er nødvendig i forbindelse med saksbehandlingen. I dette tilfellet ble det ikke vurdert som nødvendig.

Planutvalget avgjør selv om de synes det er nødvendig med befaring, men det har de ikke bedt om i denne saka, sier Agersborg.

Han er heller ikke kjent med at kommunen har avvist noen form for dialog med ekteparet Pedersen.

– Kommunen har to roller i denne saka. Den ene som plan- og byggesaksmyndighet, den andre som utbygger. Vi ønsker å ha en god dialog med alle parter i begge disse rollene.

– Fantes det ikke alternative tomter i kommunen?

– Det ble gjort en helhetlig vurdering av tomtevalg og prosessen for å realisere boligene. Kommunen følger regelverket for offentlige anskaffelser, og samla sett var tilbudet fra Boligprosjekt AS vurdert som det gunstigste for Sula.

Når det gjelder de mange dispensasjonene, sier Agersborg at reguleringer eller reguleringsendringer vanligvis er det mest ønskelige.

– Men i denne saka var fordelene med å søke dispensasjoner større enn ulempene. Noe Fylkesmannen også var enig i.