Biologi-elev Elias Skorpen fra Ålesund:

Blant de beste i landet

18-åringen fra Spjelkavik vgs. er klar for finalen i Biologiolympiaden.

Elias Skorpen - avgangselev ved Spjelkavik videregående skole, er eneste fra Nordvestlandet i finalen av konkurransen Biologiolympiaden.   Foto: Elina Melteig/Institutt for biovitenskap

Biologiolympiaden
  • Er en kunnskapskonkurranse for elever ved videregående skoler i Norge.
  • Konkurransen går over tre runder, og i første runde deltok 797 elever fra 53 skoler rundt omkring i landet.
  • De fire beste får representere Norge i den internasjonale biologiolympiaden som finner sted i Coventry i England 23. - 30. juli.
  • Til grunn for konkurransen ligger et ønske om å skape interesse for biologifaget og vise mulighetene som finnes i fagfeltet. 
  • Konkurransen, som blir arrangert av Institutt for Biovitenskap ved Universitetet i Oslo, gikk av stabelen første gang i 2016.
  • KILDE: INSTITUTT FOR BIOVITENSKAP
Nyheter

Elias Skorpen, avgangselev ved Spjelkavik videregående skole, er en av Norges 16 beste biologielever.

Som finalist i Biologiolympiaden tilbringer han denne uka på Universitetet i Oslo der han får undervisning av eksperter og professorer i ulike fagfelt, i forkant av fredagens avgjørende prøve i konkurransen.

Intense dager

- Så langt har det vært veldig intenst med masse undervisning, krevende stoff - og lite pauser. Samtidig er det jo mange nerder her, meg inklusive, og det er også kjempeinteressant, sier Skorpen sjøl på telefon fra hovedstaden.

18-åringen, som bor på Åse i Ålesund, forteller at han deltar i konkurransen for første gang.

- Du er kanskje arvelig belasta med folk som er flinke i biologi?

- Vel, jeg har i hvert fall foreldre som begge er leger. Og med to søsken som ser ut til å gå andre veger - som henholdsvis danser og fysioterapeut, opplever jeg nok et aldri så lite press om å følge i mamma og pappas fotspor, sier han med smil i stemmen.

Overraska over finaleplass

Selv om Elias medgir at han er «rimelig god» i biologi, forteller han at meldinga om at han var finaleklar kom fullstendig overraskende.

- Det var ikke heilt etter planen, for å si det mildt, men desto mer kult. Jeg ofra nemlig biologi til fordel for et anna fag i fjor, og mista derfor halve pensum. Da jeg meldte meg på var det mest for gøy og for å sjekke hvor jeg lå an. Selv om jeg satte av ei helg der jeg jobba ganske intenst for å komme over det pensumet jeg mangla, var jeg rimelig sikker på at det ville være ei utfordring å komme videre. Men så gikk det altså greit, sier han nøkternt.

Gode rutiner

- Tror du en del som ikke er like skoleflinke ser deg som en litt irriterende fyr?

- Jeg skjønner hvor du vil, og jo, jeg er nok skoleflink - i hvert fall får jeg til mye av det jeg setter meg som mål. Likevel tror jeg ikke andre ser på meg som irriterende. For jeg er ikke en sånn cocky fyr som går rundt og snakker om hvor flink jeg er, sier han. 

- Går det an å si noe om hvor mye tid du bruker til skole i løpet av ei vanlig uke?

- Der er jeg usikker. Jeg jobber nok ikke så mye mer enn gjennomsnittet, men når jeg først jobber, tror jeg at jeg jobber godt. I tillegg har jeg en del fritidsinteresser som faktisk motiverer til innsats, sier han - og nevner korps, fotball - og fiske.

- Det siste der, fisking, er noe jeg liker veldig godt, og jeg fisker en god del. Mest med stang og i ferskvann.

Militæret neste

- Tror du det blir slik som foreldra dine har et håp om, at du blir lege?

- Vi får se, jeg tar det som det kommer. Etter videregående blir det først to år med militæret et år i midten og et halvår på hver side med dødtid. Jeg skal til Sør-Varanger og være grensejeger. Så får vi se, om det plutselig kommer over meg dette med å bli lege. Ikke for det, jeg tror foreldra mine takler det heilt fint om jeg velger noe anna også, sier han.

- Hva er ambisjonene for fredagens finale?

- Jeg er her mest for å sjekke ut om jeg har lyst til å studere biologi videre, men også for å ha det kjekt og for å lære nye, interessante ting. Når det gjelder det med å gå videre til den internasjonale finalen har jeg ikke så store ambisjoner. Det er ikke så viktig for meg, avslutter Skorpen.

Vi på vår side ønsker lykke til med finalen, fredag. Resultatene blir kunngjort samme dag.