Solrik påskestart i øst

Østlendingene ser ut til å vinne konkurransen om det beste været i palmehelga. Utover i påskeuka blir det skiftende de aller fleste steder.

Det er godt håp om at de fleste vil få glimt av sol i påsken. Men det er lurt å helgardere - både solbriller og vind- og vannntette klær bør pakkes i sekken. Her fra en knallpåske på Norefjell i Buskerud. 

Nyheter

– Det kan være lurt å pakke med seg solbriller, men også vanntette og vindtette klær hvis man skal ut i påsken, sier vakthavende statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til NTB.

Tirsdag ble det sendt ut obs-varsel for elleve av landets fylker, men utover dagen og kvelden onsdag ventes vinden å løye.

Best i øst

Påskeferien starter best i øst. I palmehelgen ventes sol og rolige vindforhold østafjells, med temperaturer rundt 10 grader.


Her er du garantert snø i påsken

Kombinasjonen av mild vinter og sen påske gjør at du ikke kan forvente snø uansett hvor du drar.

– På Vestlandet og i Trøndelag blir det forholdsvis mildt, men en god del nedbør. Snøgrensen går høyt, så mye vil nok falle som regn. Utover i neste uke blir det kaldere, sier Moxnes.

I Nord-Norge blir det påfyll av snø etter dager med regn flere steder. Det kan gi gode forhold for dem som skal ut på ski. For skiføret er slett ikke så godt alle steder.

Skrint

Flere steder i landet er det vesentlig mindre snø en normalt. Det milde været har satt alpinanleggene under press, men ifølge nettstedet fnugg.no er det fortsatt gode muligheter mange steder.

– Snømengden varierer stort. På Geilo er det 20 centimeter med snø, i Sirdal meldes det om 65 cm, mens Voss har 90, sier Moxnes.

Utover i påskeuka er prognosene usikre. Men sjansene for sol er til stede over hele landet.

– Det blir perioder med nedbør, men det er også muligheter for en god del sol for de aller fleste, sier meteorologen.

Sterk sol

Sen påske gir sterk sol og mye stråling. Solkrem må pakkes med på skituren, med andre ord.


Kreftforeningen advarer: Sein påske betyr sterk sol 

Påskesola kan bli ekstra tøff for vinterbleke nordmenn i år. Kreftforeningen advarer mot sterkere solstråler fordi påsken kommer seint.

– I fjellet i Sør-Norge kan påskesola bli like intens som sola på Sørlandet i slutten av mai. Så husk både solkrem og solbriller, sier forsker Bjørn Johnsen i Statens strålevern til Meteorologisk institutts nettsider.

Refleksjon fra snøen kan øke UV-nivået med over 50 prosent.

– Også i lett skydekke og snødrev er det viktig å beskytte seg. Enkelte ganger kan slikt vær faktisk gi sterkere stråler enn ved klarvær, sier Johnsen.