Vi blir én million flere, og 50 prosent flere over 70 år i 2030, ifølge Nasjonal helse- og sjukehusplan.

Andelen eldre øker i spredtbygde strøk. Uten endring trenger Norge 30.000 nye helsearbeidere i 2030.

Slik blir framtidas omsorgstenester: Lure løysingar gir lettare liv

Skype, mobil og video

– I Nord-Norge er de nødt til å bruke teknologi på grunn av store avstander. Her tenker vi ikke slik, men for pasienten som skal bruke en hel dag på en reise så er avstandene store nok, sier Kristen Rasmussen, foretakstillitsvalgt for overlegene i Helse Møre og Romsdal.

Fredag hadde foretaket, KS, brukerutvalget og kommunene dialogmøte i Ålesund for hvordan de skal ha god pasientbehandling i framtiden.

Mer samarbeid og kompetanseoverføring

Samhandling, likeverdige tjenester, nok helsepersonell med rett kompetanse, akuttkjeden, barn og unge og psykisk helse og rusbehandling var blant temaene – i tillegg til den eldre som pasient.

Rasmussen mener det vil bli stadig mer aktuelt med Skype, video, mobiltelefon og telemedisin i Møre og Romsdal.

– Vi har fokus på det vi driver med og er utrolig konservative som sjukehuspersonell. Vi jobber på samme måte og opplever det som en trussel hvis noen foreslår at det skal jobbes på en annen måte, sier han.

ARBEIDSGRUPPER Inger Lise Kaldhol (kommuneoverlege i Hareid og Ulstein), Randi Myhre (utviklingssjef i Molde kommune) og Odd Jostein Drotninghaug (ordfører i Sykkylven) satt i samme drøftingsgruppe. Foto: TRINE KVALHEIM/HMR

Ved bordet han satt på etterlyste folk fra kommunene enklere måter å kommunisere på.

– Bruk av Skype og mobiltelefon er metoder som kan gi raskere tilbakemelding og trygghet til dem som skal gi helsetilbud i kommunene. Det hindrer unødvendig transport, bruk av poliklinikk, innleggelse – og kolleger i legevakt kan få enklere hjelp om en for eksempel har en mentor eller bakvakt som spesialist.

Rasmussen tror teknologiske løsninger vil gjøre det mer attraktivt å jobbe som lege i kommunene.

Åpner hypermoderne sjukehjem: Besta må bli teknologisk på sykehjemmet

God samfunnsøkonomi

– Får du dataproblemer på jobben så går du til en kollega som gir raskt svar. Du skriver ikke en henvisning, sender datamaskinen og lar det gå en uke før den kommer tilbake, slik at du kan fortsette jobben.

På samme måte:

– Når en pasient blir henvist, så må de i tilfeller bruke hele dagen, i stedet for at situasjonen kanskje kunne vært løst på 10 minutter på telefon eller over en Skype-samtale, påpeker Rasmussen.

Folk fra kommuner i hele Møre og Romsdal var representert. Foto: TORBJØRN EIDHAMMER

For eldre er det også mye mer anstrengende og strevsomt å reise langt for en kort konsultasjon. I tillegg må pårørende i produktivt arbeid ta seg fri for å følge pasientene.

– Har samfunnet råd til det i framtiden? Jeg tror mye kan gjøres enklere, slik at vi kan jobbe smartere, spare helsekroner og få til god samfunnsøkonomi, sier Rasmussen.

Paradoks

Et paradoks er det økonomiske systemet til helseforetakene, som i tillegg til rammeoverføring får betalt for antall pasienter de behandler.

– Helseforetaket må være ærlig på at deres økonomiske system «stimulerer overproduksjon», mente kommunalsjef i Ålesund, Liv Stette.

Kommunalsjef Kjetil Fylling i Sula var opptatt av kompetansedeling og behandling på riktig nivå. Tor Rune Aarø, hovedtillitsvalgt i Molde, påpekte at det i dag er for lite planer og strategier med tanke på kompetanseoverføring mellom kommunal- og spesialisthelsetjeneste.

Svært mange må utdanne seg til å bli helsepersonell for å oppfylle samfunnets krav og forventninger. Kommuneoverlege Cato Innerdal sa at det per i dag ikke er mulig for fastleger, leger på sjukeheim og andre leger å sende enkle elektroniske meldinger til sjukehusleger om enkeltpasienter. Det samme gjelder naturligvis motsatt vei, poengterte han.

– Fungerer veldig godt

Stabsleder Oddvar Marøy ved tildelingskontoret for Helse- og omsorgstjenester i Ørsta mener det allerede i dag er et tett og godt samarbeid som fungerer bra.

Oddvar Marøy jobber med helse i Ørsta kommune. Foto: TORBJØRN EIDHAMMER

– Men det er viktig for oss å jobbe sammen om utfordringene. Vi må bli flinkere til å bruke ulike verktøy, sier han til smp.no.

Framover kan det bli vanskelig å rekruttere nok fagfolk ute i kommunene, selv om flere oppgaver kan løses best der.

Marøy mener også pasientene må tenke nytt.

– Jeg tror vi blir nødt til å ha et annet fokus på å håndtere eget liv og egen sjukdom på egenhånd i større grad, sier han.

– Teknologien er her

DIALOGMØTE Direktør Espen Remme var opptatt av hvordan man i fellesskap kan løse utfordringer, men også det gode tilbudet som i dag leveres. Det sistnevnte er også noe Sunnmørsposten kan merke seg i større grad, poengterte han. Foto: TORBJØRN EIDHAMMER

Direktør Espen Remme i Helse Møre og Romsdal understreket at teknologien er her, og viste til et eksempel med lang reise for 15 minutters konsultasjon på sjukehus.

Ifølge Remme vil ting se veldig annerledes ut i 2030 enn i dag.