Brøt lov om offentlig anskaffelse:

Ålesund kommune inngikk ulovlig avtale med Miljøkvalitet AS

Gikk inn i avtale verdt 2 millioner – uten anbudskonkurranse.

Tafjord Kraftvarme AS på Grautneset i Ålesund.  Foto: Staale Wattø

Nyheter

OK Entreprenør AS på Flatholmen mottok 23,9 millioner kroner fra Ålesund kommune for arbeid ved Bingsa - uten at det foreligger én eneste skriftlig kontrakt. Avtalen er ulovlig i henhold til lov om offentlige anskaffelser.

  • Har du tips eller opplysninger i saka? Tips smp.no på 95400400@smp.no eller journalisten direkte på torbjornsmp@protonmail.com.

LES OGSÅ: Handlet ulovlig for 23,9 mill. med OK Entreprenør AS

Flere ulovlige kjøp

Men Ålesund kommune har inngått flere ulovlige avtaler.

– Rådmannen opplyser at en annen leverandør har levert tjenester i størrelsesorden 2 mill. kroner i 2016, og at denne anskaffelsen ikke er i henhold til lov om offentlige anskaffelser. Anskaffelsen gjelder balletering av vinteravfall, og ifølge rådmannen ble det vurdert at det bare var en aktør i markedet som kunne levere denne tjenesten, skriver kommunerevisor Kjetil Bjørnsen til Kontrollutvalget i et brev datert 5. april.

– Den som har utført arbeidet med balletering av restavfall uten konkurranse er Miljøkvalitet AS, bekrefter innkjøpssjef Jonny Indrevåg i Ålesund kommune.

OK Entreprenør AS hadde tre til fire maskiner i sving ved Bingsa for sortering og behandling av avfall. Arbeidet eskalerte i 2014, etter at Bingsa fikk kontrakt med Tafjord Kraftvarme AS angående sortering av industriavfall til forbrenning.

Etter det Sunnmørsposten kjenner til har også Miljøkvalitet AS vært inne i forbindelse med avfallshåndtering til Tafjord Kraftvarme AS.

Største aksjonær i Miljøkvalitet AS er O. Tenden Holding AS, og Olav Tenden er daglig leder. Selskapet er registrert med en adresse på Ikornnes i Sykkylven.

Tenden ønsker foreløpig ikke kommentere saka overfor smp.no, og henviser oss videre til Tafjord Kraftvarme AS.

– Vi har avtale med Bingsa

– Vi har ikke hatt noe direkte å gjøre med Miljøkvalitet AS. Det er Bingsa som er vår leverandør, og bruker dem som underleverandør, sier Irene Vik, direktør for Tafjord Kraftvarme AS.

På samme måte kjenner ikke Tafjord til hvilke underleverandører Bingsa bruker, som for eksempel OK Entreprenør AS.

– Bingsa tar imot næringsavfall fra oss, kvalitetssikrer og kverner det, og leverer det ned til oss etter behov, sier Vik.

Hun sier at Tafjord Kraftvarme har avtaler også direkte med leverandører, men de er en privat bedrift og ikke underlagt lov om offentlige anskaffelser.

– Som sagt, vi har avtale med Bingsa. Hvordan dem har innrettet sine avtaler, det er opp til dem, understreker Vik.

  • Har du tips eller opplysninger i saka? Tips smp.no på 95400400@smp.no eller journalisten direkte på torbjornsmp@protonmail.com.