Har du bilder eller opplevelser fra fjellet som du mener flere bør få vite om? Bruk kommentarfeltet - eller tips oss på e-post 95400400@smp.no

En turgåer har sendt bildet som illustrerer denne artikkelen, som en advarsel til folk som ferdes i fjellet. Bilde er tatt fra toppen av Roaldshorn i Stranda og viser spor etter folk som har gått helt ut på kanten ved det drøyt 1.200 meter høge fjellet.

Sporene viser at personene har beveget seg på en skavl hvor det trolig bare er snø – og ikke fast fjell – mellom turgåerne og avgrunnen.

– Da jeg kom opp og så dette, tenkte jeg at det ikke var trygt. Det ser spinnvilt ut, sier fotografen som vil være anonym.

– Fryktelig skumle

Leder Odd Staurset i Sunnmøre Alpine Redningsgruppe har sett på bildet og mener turgåerne kan ha utsatt seg for en risiko de ikke burde gjort.

– Skavler er fryktelig skumle og det er ofte ingen mulighet til å vurdere om man faktisk befinner seg på et sted med fast grunn under føttene. Særlig i situasjoner hvor det er dårlig sikt, er det grunn til å være varsom fordi det er lett å gjøre feilvurderinger, sier han.

Redningslederen bekrefter at risikoen øker i den perioden av året vi nå går inn i. Nå har skavlene bygd seg opp, samtidig som mange drar på toppturer.

(saken fortsetter under bildet)

Flere dødsfall

Staurset påpeker at også skavler som ikke ser farlige ut, kan brekke og utløse farlige situasjoner.

– Det finnes ingen vedtatte sannheter når det gjelder skavler og de kan utvikle seg ulikt fra år til år, påpeker Staurset.

Snøskavler som gir etter har ført til flere dødsfall i den norske fjellheimen. Senest 9. april mistet en ung kvinne livet etter at toppskavlen ved et fjell i Øksendal løsnet.

I 2011 omkom en mann fra Ålesund under en fjelltur i Sykkylven. Til tross for at turfølget fulgte vanlig rute og hadde med sikkerhetsutstyr, døde mannen etter å ha falt flere hundre meter da en skavl brakk ved toppen av Ystevasshorn.

Økt risiko med flere folk

Lederen for redningsgruppa mener den store interessen for toppturer med flere folk i fjellet enn før, også fører til økt risiko.

– En del av disse personene vil ikke ha erfaringer med skavler og risikerer å gjøre feil- vurderinger. All erfaring tilsier at jo flere folk det er i fjellet, jo flere feil blir gjort. Folk flest tar gjerne forholdsregler og ønsker ikke å utsette seg for risiko, men av og til gjøres feilvurderinger og hvis de har uflaks i tillegg, så kan det fort ende galt, påpeker Staurset.

Youtube-video under: Hør skredvarslerne fra NVE fortelle om faren ved snøskavler