Det er nå åpen kamp i Arbeiderpartiet om en sak som går til kjernen i partiets verdier. En enstemmig programkomite går inn for å kutte perioden for hvor lenge personer født etter 1990 kan motta arbeidsavklaringspenger. I dag er den på fire år. Programkomiteen, med støtte fra hele partiledelsen og sentralstyret, foreslår å kutte den til to år.

Hard i klypa

- Dette ser jeg på som et forsøk på å være hard i klypa. Det finnes ingen utredninger som viser at dette vil ha en positiv effekt for dem det gjelder. Ei heller at staten vil spare penger, er den kontante beskjeden fra Holen Bjørdal.

VG, som først omtalte saken, beskriver det som et gryende opprør i Arbeiderpartiet.

- Jeg mener det er bra at vi tar denne typen debatter åpent i stedet for at det blir av gjort på bakrommet, sier Holen Bjørdal.

Han har tunge navn i partiet med seg. Hele arbeids-og sosialfraksjonen sier nei. Blant dem to tidligere statsråder.

– Programkomiteen har foreslått noe som mange av oss er veldig uenige i. Vi er enig i det komiteen forslår på tiltakssiden. Men jeg synes det er en feilslutning å tro at du får raskere behandling ved å ta ytelsen fra noen. Vi tror dette vil føre til at mange vil falle utenfor, eller bli trygdet, som kanskje kunne unngått det, og det synes vi er feil, sier Dag-Terje Andersen til VG. Andersen er tidligere arbeids-og sosialminister og er nå partiets fraksjonsleder i arbeids-og sosialkomiteen.

Høyre kutt

Høyre vedtok på sitt landsmøte å kutte perioden for hvor lenge en kan motta arbeidsavklaringspenger fra fire til tre år med virkning fra neste år.

- Vi som jobber med sosialpolitikk i Ap til daglig er sterkt uenige i programforslaget om å kutte i arbeidsavklaringspengene for ungdom. Den debatten, og mange flere, ser vi fram til å ta på landsmøtet i helgen, skriver Holen Bjørdal på sin egen Facebook-side.