Før påske meldte Dagbladet at russ i hele Norge risikerer alko-nekt. Etter klage fra Halden kommune har nemlig Helsedirektoratet og Politidirektoratet kommet med presiseringer om at forbud mot å drikke på offentlige steder er absolutt.

Dette gjorde at blant annet landstreffet på Fredriksten festning i Halden sto i fare for å bli avlyst. Nå har arrangørene fått forsikringer fra politiet om at skjenkereglene for russearrangement ikke blir endret i år.

Avventer svar

På Sunnmøre har russen – og politiet – vært avventende til direktivene fra myndighetene.

– Vi har hatt møter med politiet i Ålesund, og det er ingen tvil om at denne innstrammingen kom brått på. Vi avventer beskjed om hvordan dette påvirker oss konkret, sier russepresident Ola Gisnås ved Spjelkavik videregående skole til smp.no.

Norsk lov gjelder

Politioverbetjent Arild Helland i forebyggende avsnitt sier politiet på Sunnmøre vil følge direktivet fra Politidirektoratet.

– Vi gir ikke russen noe amnesti, men må samtidig vise skjønn. Vi samarbeider godt med russen, Ålesund kommune, Natteravnene og Røde Kors om et forebyggende opplegg. Hvis vi legger ned totalforbud mot russetreff vil russen være i drift, uten at vi er til stede med for eksempel forebyggende krefter og oppsyn, sier Arild Helland.

Helland forteller at skjenkekontrollen vil i år være til stede ved russearrangementer.

– Det er kommunens ansvar å sørge for at skjenkereglene følges, mens politiets oppgave er knyttet til ro og orden.

Politiet vil sette inn ekstra mannskap i forbindelse med russefeiringen i Ålesund.

– Vi har sett at dette virker, og antall lovbrudd i forbindelse med russefeiring har gått ned de siste årene.

Travel mai

Natt til 1. mai vil russen holde til på Aksla. Så går ferden til landstreff på Lillehammer før de møtes på Emblemssanden 12. og 13. mai.

– Utenom dette vil russen holde til på Tueneset, som er et kommunalt område.

Les også: - Russetiden er på veg i feil retning

Ifølge politikilder smp.no har snakket med gjelder innstrammingen først og fremst et ønske fra politiets side om å begrense de store russetreffene, der kommersielle aktører tjener store penger på russen. I tillegg har det foregått mye ukontrollert fyll på disse treffene.

– Politiet må forholde seg til Helsedirektoratets tolkning av alkoholloven, og vi ber alle politidistriktene rette seg etter den, skriver avdelingsdirektør Kristin Kvigne i Politidirektoratet i et brev til politidistriktene 3. mars.

følg med: Snakk med barna om hvordan de bruker nettet, mener Arild Helland, Solveig Bunes og Kåre Lystad. Foto: nils harald ånstad Foto: Nils Harald Ånstad