Sammen med Norsk institutt for naturforskning (NINA) har forskerne klassifisert den genetiske påvirkningen som rømt oppdrettslaks har på ville laksebestander.

En del av den rømte laksen vandrer opp i vassdragene og gyter med villaksen. Da blir den ville laksebestanden genetisk endret, noe som kan føre til lavere produksjon av laks i vassdraget. Den rømte laksen kan også være smittebærer av lakselus og andre fiskesykdommer.

Forskerne har klassifisert 175 laksebestander, noe som utgjør 85 prosent av villaksressursene i Norge. Og resultatene viser at 29 prosent av laksebestandene – 50 bestander av de 175 undersøkte – er i svært dårlig tilstand etter at store genetiske endringer er påvist. Ytterligere 6 prosent betegnes som dårlig – med moderate endringer.

60 bestander betegnes som i svært god tilstand – tilsvarende 34 prosent – og 31 prosent som i moderat tilstand med svake genetiske endringer.

Det er særlig på Vestlandet og i Troms man finner bestander i svært dårlig eller dårlig stand, mens konsentrasjoner med god eller svært god tilstand finnes særlig på Øst- og Sørlandet, melder Havforskningsinstituttet.

Regjeringen har som mål at havbruk ikke skal bidra til varige endringer i de genetiske egenskapene til villfiskbestandene.