Det er ikke mye som slår ei dyrehistorie med lykkelig slutt. Og nettopp ei slik ei utspant seg i Spjelkavik i Ålesund, søndag. Da kom nemlig den åtte år gamle blandingskatten «Kon-Tiki» - eller «Tiki» som den kalles, hjem til familien etter 16 måneder på vidvanke.

Forvirra av flytting

Forviklingene starta med at familien flytta fra Spjelkavikneset til Lillevatnet, rundt 700 meter i luftlinje, sommeren 2015.

- Katten, som jo var vant til å bo der vi bodde, fant raskt vegen til det forrige hjemmet vårt. Selv om vi kjørte ulike veger etter å ha henta den på den tidligere adressa vår, vandra den fram og tilbake mellom de to husa, forteller matmor, Marthe Cecilie Olsen.

Da Marthe blei liggende halvanna uke på sjukehus før jul det året etter å ha fått baby, mista familien litt oversikt over hvor katten var.

- Rett nok kom den hjem og var hjemme hos oss julaften 2015, men etter at vi slapp den ut 2. juledag det året så vi den ikke mer, sier hun.

Etterlyst mange ganger

Marthe forteller at hun i flere måneder etter la ut bilde på bilde med etterlysning av katten både privat så vel som på gruppa «Kelly's Håp - katter» på Facebook, uten resultat.

- Så, i fjor vår, fikk jeg beskjed om at det skulle være funnet en katt som kunne ligne vår, død under snøen i området ved det som heter Skoghaug Industri, med andre ord også i Spjelkavik. Rett nok var jeg aldri og så denne katten, og jeg slo meg heller aldri til ro med at «Kon-Tiki» var borte for godt, likevel slutta jeg å poste nye etterlysninger fra rundt nyttår, sier hun.

Funnet i området

Fredag forrige uke tok imidlertid saka ei ny vending.

- Etter først å ha posta et bilde av «Kon-Tiki» sammen med teksten «Aldri glemt» på Facebook-sida mi, snappa ei venninne opp at noen hadde delt et innlegg nettopp på «Kelly's Håp - katter» med video av en katt som vandra rundt i et område som heter Myrabakken - altså fremdeles i Spjelkavik, forteller Marthe.

Og for å gjøre ei lang historie kort: Katten viste seg å være «Kon-Tiki».

- Det er nesten ikke til å tro, men jeg kjente den igjen umiddelbart. I tillegg til å være ekstremt kjælen «prater» den, og så har den blant anna en spesiell måte å stampe med beina på. Det er rett og slett en katt med stor personlighet som er kommet hjem, sier matmor. Da smp.no var i kontakt med henne mandag formiddag var katten hos dyrlege for klipp, ormekur og generell helsesjekk.

Ser ut til å ha hatt det bra

- Men den ser ut til å ha hatt det bra. Rett nok er den full av klumper i pelsen og lukta også stramt av diesel av en eller anna grunn, men den viste ingen tegn til å ha mista evnen til sosialisering, slik jeg i etterkant har blitt fortalt at katter ofte gjør, hvis de går et halvt år eller mer uten menneskekontakt, sier Marthe. Et par timer etter intervjuet er hun tilbake med følgende melding etter veterinærbesøket:

- «Kon-Tiki» har knekt ei hjørnetann og er uflidd i pelsen, men ellers i fin form!