Daglig leder Nils Molnes reagere kraftig på måten Aker BioMarine opptrer på.

– Jeg oppfatter dette som et forsøk fra Aker BioMarine til å skaffe seg enerett på krillfisket, sier Molnes.

Han har tatt saka videre til Fiskeridirektoratet. I en e-mail til direktoratet skriver Molnes.

« Er dette en utvikling Norge ønsker for dette fiske? Har dere mistet makten over hvem som skal fiske etter krill, er noen av spørsmålene Molnes stiller til direktoratet.

Røkke mot Remøy

Med på dette er også Fish Group Norway, som sammen med Aker BioMarine og Remøy, har fått en klarering fra Fiskeridirektoratet om at de kan få overta konsesjonen.

– Jeg mener brevet fra Aker BioMarine viser at fiskerimyndighetene må gå inn og lage nye konsesjonsbestemmelser for krillfisket. Det kan ikke være slik at en aktør gjennom å påberope seg patenter skal skaffe seg kontroll med dette fisket, sier Molnes.

Advokaten

Sunnmørsposten har fått tilgang til brevet som Aker BioMarine har sendt Vigra-selskapet. Beskjeden fra Aker BioMarines advokat Edvard Brække er ikke til å misforstå.

– Selv om det er på det rene at FGN (Fish Group Norway) vil kunne drive «Juvel» uten å bryte med AKBMs (Aker BioMarine) patenter er det også meget sannsynlig at AKBMs patentportefølje i betydelig grad begrenser FGNs frihet til å velge produksjonsmetode og kommersialisere resulterende krillprodukter i det som i dag er verdens viktigste markeder for krillprodukter, nemlig USA, Australia og Europa, skriver Brække.

Og fortsetter.

– Det er ikke i AKBMs interesse å gi konkurrenter adgang til egen teknologi og patentportefølje gjennom lisensavtaler. Tvert om er det selskapets policy å strengt håndheve patentporteføljen overfor alle inngripere uavhengig av hvilken nasjonalitet disse måtte ha. – Vi har i mange år interessert oss for fiske i Sørishavet. Vi har vært tålmodige og satt oss nøye inn i regelverket og basert oss på det Stortinget har vedtatt om at de skal være et spredt eierskap på krillkonsesjonene, sier Molnes.

– Det vil være en katastrofe for dette fisket om det ender opp med at Aker BioMarine får monopol på det, sier Molnes.

Båten: Stridens kjerne er båten Juvel og krillkonsesjonen som følger den. Nå ligger den ved kai i Skagen i Danmark. Foto: Terje Engø