KrF går til valg på at Norge trenger en ny regjering. Og med ny regjering, menes selvsagt en regjering hvor også KrF er med.

I sin åpningstale på landsmøtet til KrF i Trondheim torsdag listet partileder Knut Arild Hareide opp sak etter sak som forklaring på hvorfor KrF ikke vil sitte på sidelinjen til en Høre-FrP-regjering i fire nye år:

–Vi ser det i distriktspolitikken. Vi ser det på landbruk, bistand, klima, bioteknologi, flyktninger og integrering, sa Hareide.

– Erna må velge

– Når velgerne har sagt sitt i høstens valg, må Erna Solberg velge, sa Hareide:

Mellom et regjeringssamarbeid med sentrumspartiene, eller en regjering med Frp.

– Velger Erna oss kan jeg trygt stoppe serien: Knut Arild Hareide lanserer nye og litt uventede statsministerkandidater, sa Hareide og høstet latter i salen.

Men dersom et Høyre/sentrumsamarbeid ikke er mulig, må KrF søke andre gjennomslag for sin politikk, fortsatte han.

Dermed holder Hareide døren på gløtt mot Arbeiderpartiet. Fra talerstolen luftet også andre KrF-ere tanken på et Ap-samarbeid.

– Bra Ap-samarbeid i Ålesund

– Det er klart at KrF må inn i regjering, sier delegaten, som selv står med beina plantet godt i sentrum av norsk politikk, sier han.

–I Ålesund samarbeider vi med Arbeiderpartiet, og ser at de har mye bra sosialpolitikk. Så jeg er ikke så veldig tydelig på enten-eller, sier Molvær Grimstad.

– Samtidig var landsmøtet til Ap sist helg en ganske kraftfull påminning om avstanden som eksisterer mellom oss, legger han til.

Delegater Simon Molvær Grimstad (t.v.) har erfaring med Ap-samarbeid i Ålesund, og er ikke fremmed for tanken. Her med fylkesleder Tore Johan Øvstebø.

– Usikker

Fylkesleder Tore Johan Øvstebø i Møre og Romsdal er også klar på at KrF må få en hånd på rattat. Han tror imidlertid ikke en Høyre/sentrumsregjering er så urealistisk som mange skal ha det til.

– Jeg er derimot usikker på om en skal prøve å bygge tillit til Arbeiderpartiet i en regjering, eller om vi først må ha større tillit før vi går i regjering. Det er jo en risiko å gå inn nå, sier han.