Fylket kunne brukt mer enn 80 millioner kroner til til blant annet asfaltering og fortsatt holdt seg innefor eget budsjett. Det viser regnskapstallene for 2016, lagt fram under Fylkestinget.

- Dette er et godt resultat for fylket. Men vi som jobber med samferdsel kunne nok klart å bruke opp disse pengene, påpeker Frps Frank Sve.

- Denne rapporten håper jeg at så mange som mulig i fylket leser. Dette er et vedlig bra resultat, mener KrFs Steinar Reiten.

Regnskapsrapporten viser at samferdselssektoren er der hvor det står igjen mest penger. Her er det brukt 85 millioner kroner midre enn det som var lagt inn i budsjettet. Billigere diesel til ferjene og bussene er hovedårsaken til det.

Millionene som ligger igjen blir overført fond. God økonomistyring i kombinasjon med rause overføringer fra staten er grunnen til at fylkeskommunen i fjor ble sittende igjen med penger til overs. De direkte overføringene fra staten og skatteinntektene ble nær 30 millioner mer enn forventet.

Den største posten i regnskapet er videregående utdanning. Denne sektoren hadde i 2016 driftskostnader på 1.7 milliarder kroner i 2016.

Samferdsel er nest største sektor med 1.4 milliarder.

Fylkeskommunene gjennomførte i fjor investeringer på knappe 900 millioner kroner og hadde ved utgangen av fjoråret en lånegjeld på voldsomme 4,4 milliarder kroner.

Gjelden bekymrer mange fylkespolitikere.

- Den økonomiske risikoen som byggingen av Nordøyvegen medfører har gjort at vi trenger å sette av av penger nå som vi har å ta av, påpeker SVs Yvonne Wold.

Aps Melvin Steinsvoll advarer mot en blåmandag.

- Vi er svært bekymra for den høye lånegjelden og den økningen i gjelden vi ser komme.  Etterslep på veger, tunneler og kaier kan være et sted mellom 4 og 8 milliarder. Vi politikere må være klar over at vi saler på oss en stor gjeld som skal betjenes.

Byggingen av Nordøyvegen er hovedgrunnen til at fylkesgjelden vil  øke ytterligere de neste årene. Frps Frank Sve deler ikke den bekymringen.

- Nordøyvegens finansiering er bunnsolid. De som snakker ned Nordøyvegen må huske på at de også snakker ned Todalsfjordkrysningen. Men vi kjører på, så får de de som er negative  fortsetter med det eller ringe meg, er beskjeden fra Sve.

Fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik påpeker at det er en god porsjon flaks som ligger bak at fylket sitter igjen med 177 millioner kroner.

- Mange av rammebetingelsene som vi ikke rår over har gått stang inn. Store rammeoverføringer fra staten. store skatteinnkter og et rentenivå som er blitt redusert er årsakene, påpeker Guttelvik.

Som advarte fylkespolitikerne mot å tro at det vil bli mulig å få like bra resultat i årene som kommer.

- Jeg er enig i intensjonen om bedre resultat, men jge tror det kan bli meget vanskelig å få til da vi har store investeringer i årene framover både på veg, samferdsel og kultur, påpeker Guttelvik.