Stiftelsen Kulturkvartalet trenger mer plass, og Kirkegata 1A er til salgs. Huset er en forlengelse av Jugendstilsenteret, tegnet av samme arkitekt og bygd av samme byggherre. Stiftelsen ha sikret seg en opsjon på kjøp som går ut den 1. juni, men eieren har informert om at det er en seriøs investor som er interessert i å kjøpe lokalene der puben Dirty Nelly holder til i dag.

Eie i fem år

Fylkeskommunen sier at de kan kjøpe huset og eie det i fem år. I løpet av disse fem årene skal fylket sørge for nødvendige påkostninger og utbedringer.

Men fylket har også satt opp ei kravliste med ting som skal være på plass i løpet av disse fem årene. Dersom et eller flere av punktene ikke er innfridde, blir Kirkegata 1A videresolgt, og Ålesund kommune må være med på å dekke halvparten av et eventuelt tap.

Tar sjansen

Rådmann Astrid Eidsvik mener at dette er en sjanse Ålesund må ta, og hun ber formannskapet om å gi sin velsignelse til at eiendommen kommer i offentlig eie.

– Ved siden av at kjøpet vil dekke Kulturkvartalets nødvendige behov, mener rådmannen at bygningene i Ålesunds hjerte er av så stor lokal, nasjonal og arkitekturhistorisk verdi at offentlig eierskap er påkrevd, skriver Astrid Eidsvik.

Hun viser også til at huseieren er i dialog med andre interessenter.

– Dersom eiendommen kommer i privat besittelse, er risikoen stor for at den blir seksjonert opp og videresolgt i mindre enheter, står det i tilrådinga til formannskapet.

Hun synes det er vanskelig å anslå hva et eventuelt salg med tap kan bety for Ålesund kommune, men vurdert ut fra dagens eiendomspriser kan et mulig tap bli på mellom fem og ti millioner kroner.

Dårlig sikkerhet

Et oppkjøp av Kirkegata 1A vil bety mye for Kulturkvartalet. Jugendstilsenterets bygg tåler snart ikke flere besøkende, og det mangler også heis. Utstillingslokalene er små, og selve utstillingen er 13 år gammel og trenger fornyelse. Kunstmuseet KUBE har også behov for større lokaler som dessuten må sikres bedre. I dag er sikringsnåvet av en slik art at museet ikke får tilgang til kunst på grunn av for dårlig sikkerhet, skriver stiftelsen i en redegjørelse i forbindelse med eventuelt kjøp av Kirkegata 1A.