Cruisesesongen skyter fart

Fra og med søndag og «Aida Vitas» anløp i Ålesund går det slag i slag utover. Og: Merk av datoen 1. juli.

Cruiseskipet «Aida Vita». ARKIVFOTO: STAALE WATTØ 

Cruiseansvarlig Bente Saxon i Destinasjon Ålesund & Sunnmøre. ARKIVFOTO: MARIUS BØSTRAND 

Nyheter

Årets cruisesesong starter for alvor på Nordvestlandet denne helga.

- Det har jo vært noen få turistskip her tidligere i år, likevel er det fra og med «Aida Vita» 30. april det virkelig tar løs med cruiseanløp jevnt og trutt til ut i, sier cruiseansvarlig Bente Saxon i Destinasjon Ålesund & Sunnmøre.

Og allerede 20. mai kommer den første kjempen til Ålesund:

- «MSC Preziosa», som besøker oss for første gang, har 4.300 passasjerer, forteller Saxon. 24. august er videre «Queen Mary 2» tilbake i byen etter et par års pause.


Alle sesongens cruiseanløp:

Her finner du alle sesongens cruiseanløp på Nordvestlandet

Cruiselista 2017:


Fem skip og 8.000 passasjerer

Den virkelige stordagen er imidlertid 1. juli.

- Da venter vi rundt 8.000 passasjerer - hele fem cruiseanløp til Ålesund: «Norwegian Jade», «Costa Pacifica», «Star Legend», «Disney Magic» og «Serenissima», og tar i bruk både Stornespiren, Storneskaia, Prestebrygga, nordsida av Skansekaia og Flatholmen, påpeker Saxon.

- Med tanke på trafikale flaskehalser som for eksempel Hellebroa, skjer dette heldigvis en lørdag. Likevel gir dette oss noen utfordringer når det gjelder logistikk, men dette er noe alle aktører som er involvert jobber sammen for å få til å gå fint, og det tror jeg også det vil gjøre, sier Saxon.

- Aller helst skulle vi sett at «Costa Pacifica», som er det av skipene som må legge til på Flatholmen, hadde fått en mer sentral plass. Men er det fullt, så er det fullt, og vi kommer til å sette opp shuttlebusser til passasjerene, legger hun til. Selv om 8.000 passasjerer er mye, har Ålesund tidligere hatt besøk av heile 10.000 cruisepassasjerer på én og samme dag. 


Årets første cruiseanløp til Ålesund og Norge

Årets første cruiseskip

Mandag morgen er årets første cruiseskip kommet til Ålesund og Norge.

 

Ligger an til rekorder

Saxon forteller videre at det for Ålesunds del ligger an til ny rekord både når det gjelder cruiseanløp så vel som i antall passasjerer.

- Mens de endelige passasjertallene for 2015 og 2016 var henholdsvis 143.385 og 192.282, er forhåndstallet når det gjelder antall passasjerer for 2017, 232.735. Selv om de endelige tallene erfaringsmessig pleier å være litt lavere, ser det med andre ord ut til å bli rekord både der, men også når det gjelder anløp: Mens tallet for 2016 var 112, er det venta 131 anløp i år, sier hun.

2016-tallene plasserer Ålesund på 5. plass over Norges største cruisehavner både når det gjelder anløp og antall passasjerer.

Her er hele lista hva passasjertall gjelder:

  1. Bergen
  2. Geiranger/Hellesylt
  3. Stavanger
  4. Flåm
  5. Ålesund
  6. Oslo
  7. Olden
  8. Nordkapp
  9. Tromsø
  10. Åndalsnes