Sunnmørsposten skrev i går at flere ledere har kjent til bruken av OK Entreprenør AS i Bingsa. Kommunen har kjøpt ulovlige tjenester for 23,9 millioner uten anbudsrunde med entreprenøren mellom 2014 og 2016.

I forbindelse med et intervju forklarte Bingsa-sjef Per Oskar Slinning at alle utenom teamleder må ha godkjennelse for kjøp over 10.000 kroner.

Entreprenøren har vært i Bingsa siden 2012 uten én eneste form for skriftlig kontrakt, altså flere år før Slinning ble sjef i 2014.

Les alle saker om Bingsa her

Entreprenører slo alarm

Allerede 9. februar 2015 skrev tre entreprenører svart på hvitt følgende til innkjøpssjef Jonny Indrevåg: «OK Entreprenør AS har flere maskiner i arbeid på Bingsa avfallsplass. Dette hadde de også på slutten av 2014».

Ni dager etter svarte innkjøpssjefen på brevet der han skriver at «hovedinntrykket er at avtalen blir fulgt, men at det likevel har vært mindre avvik». Det ble et møte 25. februar på rådhuset der saken ble drøftet, og 7. mars sendte Indrevåg ut en mail som gikk til virksomhetslederne for veg, anlegg og park, vann, avløp og renovasjon og teamlederen på Bingsa.

Der skrev han at manglende bruk av rammeavtalen er uheldig av flere årsaker, og trakk fram blant annet at kommunen kan få dårlig omdømme i bransjen hvis inngåtte avtaler ikke overholdes.

– Visste ikke noe

Innkjøpssjefen har sagt til Sunnmørsposten at han ikke visste noe om kjøpene fra OK Entreprenør AS.

– Men det ser ut til at dere fikk kjennskap til dette i februar i 2015, spurte vi senere.

– Disse tre entreprenørene hadde en rammeavtale med kommunen på graving og massetransport. I konkurransegrunnlaget for avtalen står det at «Bingsa Næring er et særlig graveobjekt. De kan benytte denne avtalen i den grad dette vurderes hensiktsmessig, men står fritt til også å få dekket sine behov for slike tjenester utenom denne avtalen». At det i et felles brev fra de tre entreprenørene står at OK Entreprenør har oppdrag på Bingsa, betyr ikke at jeg burde koblet dette med at denne entreprenøren ikke hadde avtale med Bingsa, svarte Indrevåg.

– Må ha uavhengig gransking

– Folk i byen og politikere forventer at det ryddes opp. I og med at ansvaret her går helt opp til kommunalsjefnivå, og det kan være mulighet for at informasjon har nådd helt opp til det nivået, så bør granskinga være ekstern og ikke intern for å være sikker på en uavhengig gjennomgang av saken. Det bør også være i administrasjonens interesse å få gjort dette på en så god og habil måte som mulig, sier Hans Kjetil Knutsen i Ålesundlista.

Han understreker at det ikke er tatt en avgjørelse rundt hva som fremmes av forslag i formannskapet 2. mai, men sier behovet for ekstern gransking ikke har blitt mindre i det siste.

– En intern gransking vil kunne preges av at mange i rådhuset på et eller annet vis kjente til, eller burde ha kjent til dette, mener Knutsen.

Les alle saker om Bingsa her

Regner med politiet

Han mener det er opp til rådmannen å kommentere de personalmessige konsekvensene.

– Jeg kan vel si at et par sentrale funksjoner synes å være utøvd på en særs spesiell måte. Jeg vil at rådmannen får anledning til å behandle dette på skikkelig vis, og vil avvente hva hun kommer med, sier Knutsen.

I tillegg til undersøkelser fra Arbeidstilsynet, KOFA og en ekstern gransking, så regner Knutsen også med at politiet på eget initiativ vil gå inn i saken.

– Må grave opp og plante på nytt

Kirsti Dale (Sp) savner konkrete tiltak som går på selve styringen av Bingsa når saken skal opp i formannskapet 2. mai.

– Rådmannen sier noe om kontrollrutiner, overtid og innkjøp, men det mangler konkrete planer for styringen, sier Dale.

– Jeg synes ingenting om å ordne opp i dette internt. Saken er så alvorlig at her nytter det ikke bare å luke bedet. Vi må grave opp og plante på nytt, sier hun.

Flere ganger i forbindelse med andre saker har hun fremmet forslag om å melde kommunen inn i Transparency International Norge, en organisasjon som jobber for åpenhet. I neste bystyremøte vil Dale foreslå det på nytt.

– Må få gjøre sitt arbeid

Tore Johan Øvstebø (KrF) sier at kontrollutvalget nå må få gjøre sitt arbeid ferdig, før politikerne tar saken videre derifra.

– Det som kommer fram i Sunnmørsposten i dag ser ut til å være et personlig anliggende. Det har ikke vist seg at det er private fordeler gjennom arbeidet på jobben, da vil det i så fall stille seg annerledes, sier Øvstebø.

Ålesund kommune har opplyst at arbeidet OK Entreprenør gjorde på Bingsa var til markedspris, og en god jobb. Problemet der har vært at det ikke har vært kontrakter eller konkurranse.

Les alle saker om Bingsa her