– Regjeringen avvikler Sjøheimevernet  i en situasjon der trusselbildet blir endret til det verre, og det kan ikke KrF akseptere, sier Steinar Reiten, førstekandidat til Stortinget for Møre og Romsdal KrF.

Sammen med Nord-Trøndelag fikk delegasjonen fra Møre og Romsdal med seg landsmøtet til å slå ring om Sjøheimevernet. Landsmøtet slår nå fast at objekter i kystsonen fremdeles skal løses av Sjøheimevernet.

Dette legger klare føringer for partiledelsen og stortingsgruppen på å arbeide mot nedbygging av Sjøheimevernet. I den opprinnelige uttalelsen om forsvarspolitikken var Sjøheimevernet utelatt.

Endra trusselbilde

Reiten viser til de mange oppgavene som Sjøheimevernet har i dag, blant annet med å sikre blant annet oljeanlegg ved kysten, patruljering  og vakthold ved utenlandske flåtebesøk. Dette er oppgaver han mener vil bli svekket dersom Sjøheimevernet blir bygget ned eller avviklet.

Slik han ser det, vil behovet for Sjøheimevernet bli enda større ved en endret sikkerhetspolitisk situasjon. I debatten på landsmøtet i helga viste han blant annet til situasjonen i Sverige. Våre naboer i øst har nylig gjennomført en betydelig styrkeoppbygging på Gotland, og har tatt sjømålsmissilene sine ut fra lagrene igjen etter snart to tiår.

I sommer skal det blant annet gjennomføres en større militærøvelse på denne øya i Østersjøen med 19.000 soldater inkludert 1.000 fra USA. Reiten mener at dette viser at svenske myndigheter har klare indikasjoner på et endret trusselbilde i kystområdene, og at Norge må forberede seg på det samme.

Usikker skjebne

Kristelig Folkeparti stilte seg under behandlingen av Langtidsplanen for Forsvaret sammen med Senterpartiet og Venstre bak å videreføre Heimevernet som egen våpengren, opprettholde bemanningen på 45.000 og videreføre dagens distriktsstruktur, inkludert Møre og Fjordane HV-distrikt 11 og Setnesmoen leir.

Regjeringen gikk derimot inn et forlik med Ap og Sv om å frede HV fram til kommende høst, til behandlingen av Landmaktsutredningen.

– Dette betyr at skjebnen til HV11 er helt i det blå fra og med neste år. Vi i Møre og Romsdal KrF er svært glade for at vi nå har full støtte fra partiet sentralt for å opprettholde dagens struktur og bemanning i HV. Det betyr at KrF går til valg på at HV11 / Setnesmoen leir skal bestå, og at Sjøheimevernet ikke skal avvikle, sier Reiten