Ålesund sjukehus trenger mellom en og to milliarder kroner til teknisk oppgradering og bygningsmessig utvikling

Spørsmålet går til drifts- og eiendomssjef Mona Aagaard- Nilsen.

– Det aller viktigste er at vi sikrer strømforsyninga internt på sjukehuset, sier hun bestemt og med alvor.

Gikk i svart: Da strømmen gikk på Ålesund sjukehus

Gammel standard

Sjukehusets strøminntak er fortsatt 230 volt. Medisinsk utstyr trenger som regel 400 volt. Derfor har sjukehuset selv installert transformatorer. Nå er kapasiteten sprengt.

– Helseforetaket vil prioritere oppgradering av el-anleggene, slik at det blir mulig å installere mer medisinskteknisk utstyr til pasientbehandlinga, sier Aagaard-Nilsen.

Fasaden står for tur

Fasaden på sørsida av sjukehuset er et kapittel for seg. Grå betongvegger står fortsatt og griner etter at fasadeplater og råttent treverk måtte plukkes ned for et år siden.

– Dette er noe som bare må ordnes før vinteren setter inn på nytt. Slik det er nå, fyrer vi for kråka og har dårligere inneklima, sier Aagaard-Nilsen.

Det er slettes ikke manglende vedlikehold som er årsaken, understreker Bjørnsen.

– Treverket var festa rett på betongveggen, slik de pleide på den tida. Dermed råtna det.

– Samla behov for oppgradering av teknisk struktur ble i 2012 beregna til 510 mill. Dette inkluderer ventilasjon, sprinkling, elektrisk anlegg og fasade.

– En revidert teknisk tilstandsrapport er nå rett rundt hjørnet, sier Aagaard-Nilesen.

Milliard-behov

I tillegg kommer behovet for det som kalles å utvikle sjukehuset. Dette er mer usikkert fordi det ikke er bestemt hva Ålesund sjukehus skal drive med i framtida. I mars 2018 legger Helse Møre og Romsdal fram en revidert utviklingsplan for alle sjukehusa.

Helse Midt-Norges årsmelding for 2016 sier i alle fall: «Ålesund sjukehus skal forbli det største og mest differensierte sykehuset i fylket.»

– Utviklingsbehovet ved Ålesund utgjør i alle fall mange hundre millioner kroner, sier Mona Aagaard-Nilsen.

Sammen med teknisk oppgradering er behovet trolig mellom en og to milliarder kroner.

Sjukehuset i 2030: Hvordan skal helsevesenet takle eldrebølgen?

Taushetsplikta brytes daglig

Hovedverneombud Bjarte Jensen er krystallklar:

– En stor andel av pasientromma er flermannsrom. Taushetsplikta brytes dermed daglig. Pasienter kan også smitte hverandre. Slik investeringsplanen er nå, vil Ålesund sjukehus ha disse tilstandene i mange år fremover, sier Jensen.

– På intensivavdelinga er personellet fantastisk bra, men lokalene er helt utdatert, og det er trangt. Og mottakelsen har en gammeldags drift. Begge steder må det gjøres noe, understreker Jensen.