Flere ved sjukehuset har fortalt dette til Sunnmørsposten: En gang ble strømforbruket på sjukehuset så stort at strømmen gikk i bygninga fra 1971.

Bakgrunn: Ålesund sjukehus har ikke sikker strømforsyning

Hendinga forklares omtrent slik: Å starte opp medisinsk utstyr er strømkrevende, det blir en topp i forbruket. Og strømanlegget tåler ikke så mange slike forbruks-topper samtidig. Dermed gikk sikringa.

Kort tid etter ble hastetiltak satt i verk for å unngå at det skjer igjen.

Metningspunkt

Tor Tørlen, elektroansvarlig ved Ålesund sjukehus, og Odd-Inge Bjørnsen, rådgiver i eiendomsseksjonen i Helse Møre og Romsdal, har ikke bekreftet hendinga, men de sier det slik:

– Vi har nådd et metningspunkt.

– Det vi håper nå er å starte på ei utbedring over sommeren. Men metodevalg er ikke bestemt, legger Bjørnsen til.

Sjukehuset i 2030: Hvordan skal helsevesenet takle eldrebølgen?

Smekk fullt

Han tar oss med til nederste kjelleretasje på Ålesund sjukehus, til strømsentralen som tilsvarer sikringsskapet hjemme.

I bunn og grunn er det elektriske anlegget 46 år gammelt. Strøminntaket leverer bare 230 volt, en standard som ble forlatt for mange år siden. Mye moderne medisinsk utstyr trenger 400 volt.

Dermed må sjukehuset transformere opp strømmen. Det er plasskrevende. Flere rom i nederste kjelleretasje står smekk fulle. Og nå er det nettopp det: Fullt i strømsentralen.

– Grensa er nådd for hva som er mulig å få til, sier Bjørnsen.

Må grave ut kjelleren

Den åpenbare løsninga er et nytt 400 volt strøminntak, slik Volda sjukehus nylig har fått, og slik det er i alle nyere offentlige bygg, inkludert den relativt nye kreftavdelinga ved Ålesund sjukehus.

Men også da trengs det mer plass.

– En foreløpig plan går ut på å utvide kjelleren. Rundt 100 kvadratmeter ubrukelig kjeller ved sjukehuset kan bli fullt brukbar dersom en del grunnfjell fjernes, forteller Bjørnsen.

Planene innebærer også nye nødstrømsaggregat som gir 400 volt direkte og erstatter de gamle fra 1971.

I beste fall starter arbeidet like over sommeren.