Det sa statssekretær i Fiskeridepartementet Ronny Berg til over 400 deltakere på innovasjonskonferansen the Next Wave på Giske i hele dag. Godt dratt igang av Ronnie MAG Larsen.

Fikk 80 millioner i NTP: Vil sette i gang med fiskerihamna på Giske

Milepæl i norsk historie

Med eksplosiv befolkningsvekst i verden tegnet statssekretæren et bilde av havrelaterte næringer med betydelig potensiale og der det skjer mye spennende.

Berg nevnte spesifikt Salmars havmerd på 11o meter i diameter som nå skal slepes fra Kina. Den er dimensjonert for 1,2 millioner laks og utgjør en milepæl i norsk historie, ifølge statssekretæren.

– Men skal vi få en grønn utvikling må det være med svarte tall.

Når det gjelder kvotesystemet, kan mye gjøres enklere. Effektivitet, fleksibilitet og legitimitet er viktige stikkord.

Vi trenger en sjømatbransje som hele tiden tenker nytt og som kan samarbeide i hele verdikjeden. Fra fisker  til kokk, sa Berg.

Norsk makrell i kebaben

– Her var Salmar-laksen pioner, det er hyggelig at torsken kommer etter. Tyrkerne spiser norsk makrell i kebaben, japanerne spiser lodde som snacks. Vi må bli enda bedre. Konsekvensene  av brexit og USA-valget får konsekvenser for næringa. Vi må forholde oss til britenes utmelding av EU og se på mulighetene. Vi  er avhengig av å sikre like stor markedstilgang, sa statssekretæren som synes det er svært gledelig at forholdet til Kina nå er normalisert.

Frihandelsavtale med Kina

– Vi begynner å gjenoppta forhandlinger om en frihandelsavtale som har ligget brakk i flere år.  Tettere kontakt betyr veldig mye for eksport til Kina.  Neste steg skjer når fiskeriministeren reiser til Kina i slutten av måneden med en rekke representanter fra næringslivet,  opplyste Ronny Berg  og understreket at her ligger ikke bare store muligheter for norsk sjømat, men også for norsk teknologi, utstyr og tjenester.

Innovasjonskonferansen på Giske pågår med over 400 deltakere. Foto: Staale Wattø.