– Lurt, sant? Ved å se sånn på det blir det ganske mange sommerdager i løpet av året.

Det sier ei smilende Ragnhild Walde. På besøk med familie i Ålesund – og å finne i sanda på Volsdalsberga i Ålesund fredag.

For med melding fra meteorologene om at godværet vi har vært bortskjemt med på Nordvestlandet tar slutt for denne gangen, rett over helga, syntes vi nemlig vi måtte finne fram til noen som nøt dagen ute.

– Det gjør vi. Så til de grader. Vi er vant til langt lavere temperaturer på denne tida i Tromsø, der vi kommer fra enn dette, sier Tore Walde, mannen til Ragnhild.

– Dere synes kanskje det er så varmt at dere har bada?

– Ikke helt så varmt, sier Tore.

– Men det skal bli opp mot 20 grader her, kommenterer vi.

– Det må du ikke si til han. Da begynner han bare å syte. Det gjør han nemlig når temperaturen passerer 20, ler kona.

Uredd 84-åring

Friskt Olav Mannseth (84) forteller at han har bada vinteren gjennom. Ni grader, slik måleren viste i sjøen ved Volsdalsberga i går, var derfor å regne for varmt for hans del. Foto: Line Helgesen

Men om tromsøværingene som var på besøk ikke synes det var varmt nok til å bade i går, fant vi likevel en som lot seg friste: Atle Mannseth – opprinnelig fra Bergen men bosatt i Ålesund i en mannsalder.

– Tidligere år har jeg bada til utpå høsten en gang, for så å ta pause til over vinteren. Men i år har jeg bada jevnt og trutt også vinteren gjennom. Kanskje ikke på de dagene med mest vind og regn, likevel har jeg bada her mens det har lagt snø på brygga, sier 84-åringen.

Mannseth er full av lovord over forholdene på berga.

– De er heilt topp! Selv bor jeg egentlig et anna sted. Der er det også sjø, men mer krevende å komme seg på land. Derfor drar jeg hit sier han – og går med lette steg ned badestigen, før han, uten å nøle, legger av.

– Ni grader. Det er mer enn dobbelt så varmt som det var for få uker siden, konstaterer han etter en kort svømmetur og en titt på måleren som ligger rett nedom stigen.

«Og cirka halvparten så varmt som det må være før journalisten bader», tenker undertegna før hun takker for praten.