De tre er Brunvoll (Molde/Volda), Plasto (Åndalsnes) og Rufo (Ørsta/Volda).

Kåringen skjer på Industrikonferansen 2017 i regi av Norsk Industri i Oslo tirsdag.

De ti bedriftene  som er kommet til finalen er plukket ut blant 70 påmeldte norske bedrifter, ifølge en pressemelding fra Innovasjon Norge.

Her finner du lista over alle finalistene

– Norges mest internasjonale

Innovasjon, produktivitet, unikhet, klyngevirksomhet, bruk av teknologi, digitalisering og kompetanseutvikling er sammen med bærekraft/miljø/energieffektivitet og markedseffekter kriterier som inngår i juryens vurderinger når den skal velge Norges smarteste industribedrift.

– Næringslivet vårt er Norges mest internasjonale. Ingen andre fylker i Norge har like høy eksportandel. At så mange av våre bedrifter konkurrerer i et internasjonalt marked gjør at de tenker nye løsninger, produkter og foretningsmodeller hele tiden.

Vi er stolte over at alle disse tre er kunder av oss, sier Bodil Palma Hollingsæter, direktør for Innovasjon Norge i Møre og Romsdal.

Vant til å omstille seg

Hun viser til at det meste av innovasjonen i Norge i dag skjer i etablerte bedrifter.

Bedriftene er bevisst på at de må lete etter nye markedsmuligheter og at dette vil kreve risikokapital.

Gjennom forsknings- og utviklingsprosjekter, samt investeringer styrker bedriftene sin kompetanse og posisjon. Her kan Innovasjon Norge gjøre en forskjell, påpeker Hollingsæter.

Tilskudd og lån til næringslivet

Hun opplyser at i fjor fikk Innovasjon Norge 3,7 milliarder kroner over statsbudsjettet.

– Den samlede innsatsen i form av tilskudd og lån til næringslivet fra Innovasjon Norge var på i alt 6,7 milliarder kroner i 2016.

Når private investorer går inn med kapital i tillegg, betyr det samlet 20,1 milliarder til innovative virksomheter, påpeker hun.

Seld til Brunvoll i Molde

– En krone fra Innovasjon Norge utløser to kroner fra næringslivet, sier direktør Bodil Palma Hollingsæter. Foto: Staale Wattø.