– Vi lytter til behovene og leverer varene, sier en fornøyd Harald Tom Nesvik.

Penger til ferjedriften har vært et vedvarende problem for fylkespolitikerne i ferjefylket Møre og Romsdal. Nå kommer regjeringen et godt stykke på vei fylkets krav om mer penger i møte.

Fra neste år

Nyheten om 100 millioner ekstra til ferjedrift kommer i den såkalte kommuneproposisjonen som legges fram torsdag. Den skisserer det økonomiske opplegget for kommunene og fylkene neste år. Pengene kommer altså på budsjettet for 2018.

– Vi viser at vi satser på kystfylkene og satser på samferdsel, sier Høyres Helge Orten.

Ifølge fylkespolitikerne bruker de et sted mellom 70 og 80 millioner kroner utover det som de i dag får fra staten for å holde oppe den standarden på ferjedrifta en har i dag.

Utgifter til en tredje ferje på strekningen Hareid - Sulesund utgjør en stor del av dette.

Nesvik og Orten understreker at økningen på 44 millioner ikke er noen engangsutbetaling, men en permanent økning av budsjettrammen for finansiering av ferjedrift.

– Vi er kjent med de utfordringen fylkeskommunene har hatt, blant annet med å finansiere en ekstraferje på sambandet mellom Hareid og Sulesund, påpeker Orten.

Som viser til at hele beregningsgrunnlaget for hvordan staten overfører penger til ferjedrift skal gjennomgås på nytt.

Møreforsking har levert en rapport om dette til Kommunaldepartementet.

En rapport som skremte opp fylkestinget i Møre og Romsdal. Skulle en fulgt de anbefalingene ville det medført store kutt i ferjetilbudet i fylket.

Mye til ferje

Med dette grepet er konklusjonene i den rapporten lagt vekk og fylket kan i hvert fall opprettholde ferjedrifta på det nivået en har i dag. Om det med disse pengene er grunnlag for å utvide ferjetilbudet, gjenstår å se.

– I løpet av de siste fire årene har vi gått fra tre til fire ferjer mellom Molde og Vestnes og fra to til tre ferjer mellom Halsa og Kanestraum. I tillegg har vi utvidet ordningen med ferjeavløsningsmidler slik at Nordøyvegen har latt seg realisere og nå skal vi utrede og forbedre den såkalte ferjenøkkelen for overføringer mellom stat og fylke. I sum mener jeg vi har levert meget bra på dette området de siste fire årene, sier Orten.

Nesvik mener dette viser betydningen av å være i regjeringsposisjon.

– Dette viser hvordan vi kan løse sakene når vi sitter i posisjon og de innspillene vi kommer med blir lyttet til, sier Nesvik.

Frps Harald Tom Nesvik og Høyres Helge Orten er strålende fornøyd med å kunne fortelle om 44 millioner ekstra til ferjene i hjemfylket. Foto: Geir H. Strand