Påstand om 21 års fengsel for Eirik Jensen

Den tidligere politimannen Eirik Jensen må dømmes til 21 års fengsel for korrupsjon og medvirkning til grov narkotikakriminalitet, mener påtalemyndigheten. 

Aktor Aktor Guro Glærum Kleppe leser aktoratets prosedyrer under rettssaken mot Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett fredag.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nyheter

Eirik Jensen satt helt stille og bare blunket litt da påstanden ble lest opp av aktor Guro Glærum Kleppe i Oslo tingrett fredag ettermiddag.

Hun mener at Jensen er skyldig i grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj til Norge i perioden 2004–2013.

Kleppe la også ned påstand om inndragning av 2,45 millioner kroner, som er noe mer enn den opprinnelige påstanden på 2,1 millioner kroner. Dette er det beløpet som påtalemyndigheten mener Cappelen minst har betalt Jensen i løpet av denne perioden.

Neste rettsmøte finner sted mandag da Cappelens forsvarer skal holde prosedyre. Først tirsdag er det Jensens forsvarere som skal prosedere.

Elden: Ikke overrasket

Forsvarer John Christian Elden er ikke overrasket over at påtalemyndigheten vil ha lovens strengeste straff for Eirik Jensen. 

– Jeg er ikke overrasket. Når de har tatt ut den tiltalen de har gjort, er det ikke noe rart at de vil ha lovens strengeste straff, sier Elden til NTB.

Han mener aktors prosedyre i stor grad bygger på synsing, tolkninger og meninger og lite på håndfaste beviser.

– Vi mener at det ikke er grunnlag for domfellelse i denne saken over hodet. Dermed står det mellom null år og 21 år, sier Elden.

Rabatt til Cappelen

Hasjbaronen Gjermund Cappelen må dømmes til 18 års fengsel for å ha stått bak og organisert innførsel av nærmere 16,8 tonn hasj, mener påtalemyndigheten.

Påstanden innebærer en strafferabatt på tre år, ett år for tilståelsen og to år for forklaringen som impliserer den tidligere politimannen Eirik Jensen, sa aktor Lars Erik Alfheim.

Hans begrunnelse for ikke å gi en større straffereduksjon er at Cappelen ikke har forklart seg før han skjønner at det ikke er noen vei utenom.

– Grunnlaget for en større reduksjon enn det jeg vil foreslå, er ikke til stede, sa han i Oslo tingrett fredag.

– Men det er et poeng at samfunnet ønsker at den kriminaliteten Eirik Jensen har gjort, skal avsløres. Derfor må reduksjonen være merkbar, sa han.

Arkiv. Den tidligere politimannen Eirik Jensen sammen med forsvarer Arild Holden.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix