Det forteller Vegard Waagan, avdelingsleder for driftsavdelinga i Årim. Bakgrunnen er tips fra lesere om forsøpling ved en av de i alt rundt 20 små miljøstasjonene eller returpunkta i byen, nærmere bestemt ved det ved gangbrua i Nørvegata. For da Sunnmørsposten var innom der mandag fløt det av søppel: Blant anna restavfall, emballasje, malingsspann og sekker av det som så ut til å være hageavfall.

– Dette har etter alt og dømme kommet til i løpet av helga, og er dessverre et heilt vanlig syn. Ikke bare der, men også ved mange andre av de ubetjente stasjonene, når mandagen kommer, sier Waagan.

Faste ruter bare for å rydde opp

Han forteller videre at Årim har faste oppryddingsruter tre dager i uka.

– I tillegg kommer de tilfellene der vi må rykke ut etter telefoner alla den fra dere - med tips om rot. Folk bruker dessverre stasjonene til langt mer enn det de er beregna til.

For som Waagan også understreker er det kun glass, metall og i Ålesund også klær, som skal leveres på returpunkta. Resten skal på Bingsa.

Advarer om konsekvenser

– Så er spørsmålet hvorfor folk gjør dette, om noe kanskje skyldes uvitenhet. I så måte gjør vi oss kanskje en bjørnetjeneste ved å rydde opp, sjøl om dette er heilt nødvendig. For om noen ikke vet, og slenger fra seg søppel - for så å se at det faktisk blir borte, da er det kanskje lett å tro at det er greit? Det er det altså ikke. Faktisk er det uhyre viktig at folk får med seg hva de kan og ikke kan levere ved returpunkta. For hva kan skje om det blir stående igjen for eksempel maling der - og barn eller dyr roter seg borti det, spør han.

– Eller matrester opp mot skadedyr, legger han til.

– Til sjuende og sist blir det innbyggerne som vil måtte betale i form av økt renovasjonsgebyr. Vi må jo ha dekning for ekstrakostnadene dette gir.

Kommunikasjonssjef Ingeborg Ukkelberg i Årim sier en håper problemet reduseres når det innføres innsamling av glass og metall hjemme. I de første kommunene skjer dette mot slutten av året, og en regner med det går halvanna år før alle har fått dunker heime.

Utbredt: Ifølge Årim er forsøpling et utbredt problem ved flere av stasjonene. I alt er det rundt 20 slike i Ålesund. Foto: Nils Harald Ånstad