Bussjåførene Per B. Eliassen, Ronny Karlsen og Sindre Helle kjører ofte cruiseturister til Fjellstua. De er klare i sin dom.

– Vegen er grusom!

At den er smal og kronglete, er bare litt av problemet.

– Vegbana er mange steder full av høl og groper, som gjør at alle velter og rister inne i bussen, forteller sjåførene.

Hullete veg sliter hardt på kjøretøyene, øker faren for punkteringer og påfølgende trafikkork – og kan i verste fall være direkte farlig, ikke minst for syklister og mc-førere.

Strekningen fra Borgundvegen, opp Volsdalsbakken, inn Sætrevegen og videre opp Fjelltunvegen til Aksla stadion er sterkt nedkjørt.

– Slik har det vært lenge, men lite og ingenting blir gjort. Ny asfalt burde vært på plass for lengst, sier Per B. Eliassen.

Han synes det er bra at rådmannen nå tar initiativ til å starte med utbedring av vegen.

– Men kaos på Aksla i turistsesongen vil det uansett bli, mener han.

Sjåførene mener det bør bli strengere parkeringsregulering på fjellet, og tydelig oppmerking av lovlige p-plasser.

– I dag er det mye villparkering, både av bobilturister og andre. Da blir det enda vanskeligere for busser og andre større kjøretøyer å komme seg fram, sier Eliassen.

Et skilt er nylig kommet opp ved Fjellstua, som forbyr parkering over 4 timer.

– Skiltet er lett å misforstå, det burde vært tydelig at det gjelder hele plassen. Og hele fire timer gratis parkering, det virker litt drøyt, sier Eliassen.

Ifølge virksomhetsleder Oddvar Kongsvik i Ålesund kommune er skiltet kommet opp etter at spesielt bobiler har parkert ved Fjellstua, ofte over natta. Disse har da vært til hinder for busser og andre, både tidlig og sent.

– Vi skal gjøre det tydeligere at dette skiltet gjelder hele plassen, sier han.

Ifølge Kongsvik holder de nå på å legge et asfaltprogram for kommunen, for årets sesong.

Da er vegen til Fjellstua med i vurderingen av hva man får til med midlene de har. Strekningen fra Borgundvegen til Aksla stadion har en god del gamle graveskader som ikke er blitt fulgt godt nok opp, medgir Kongsvik.

– Vi vil utbedre flere av disse punktene i forbindelse med asfaltprogrammet, sier Kongsvik.

Sjåfører: Nettbuss-sjåførene Per B. Eliassen (f.v.), Ronny Karlsen og Sindre Helle kjører ofte turister til og fra Fjellstua. De har opplevd mye villparkering i området, som er trangt nok fra før. Foto: Lars Inge Skrede
Trangt om plassen: Store busser med turister må dele vegen med lokal trafikk til og fra boligområdene på Fjelltun, og annen trafikk til og fra byfjellet. Foto: Lars Inge Skrede
Graveskader: Sætrevegen på Fjelltun har mye graveskader i vegbana, som ikke er blitt skikkelig utbedret. Foto: Lars Inge Skrede
Hull i vegbana: Et annet eksempel i Sætrevegen, der hundrevis av biler, et stort antall busser og også mange syklister daglig ferdes, på veg og ned fra byfjellet. Nå lover kommunen utbedring her. Foto: Lars Inge Skrede