Høyesterett kom til en annen konklusjon enn både tingrett og lagmannsrett i skattestriden som har pågått mellom Ålesund-restauranten og myndighetene.

Retten behandlet et skattekrav mot driverne av Fellini-restauranten på Moa. Det sentrale spørsmålet var hva slags grunnlag Skatt Midt-Norge hadde for å beregne kontantsalget ved restauranten i årene 2009 til 2011.

Skatteetaten mente selskapet, som den gang drev i Ålesund sentrum, trikset med tallene og at omsetningen var høyene enn oppgitt.

Vant fram til slutt

Både Sunnmøre tingrett og Frostating lagmannsrett kom til at myndighetene ikke gjorde en god nok jobb da de fastsatte skjønnet for nye skatteberegninger. Skatt Midt-Norge anket likevel saken til Høyesterett.

– Skattekontoret økte en restaurants omsetning ved bruk av skjønn, og tilordnet økningen som inntekt for eieren og daglig leder. Skjønnet bygget på at det forelå visse regnskapsmangler og at restauranten hadde en svært lav kontantandel i sin omsetning, sett i lys av bransjeundersøkelser, melder domstol.no.

– Høyesterett kom til at vilkårene for å fastsette skatte- og avgiftsgrunnlaget ved skjønn var oppfylt, og at selve skjønnet lå innenfor det spillerom skatte- og avgiftsmyndighetene da har. Det var også grunnlag for å fastslå at økningen hadde tilflytt eier og daglig leder som inntekt.

Høyesterett opprettholdt også under tvil tilleggsskatten og avgiften som var fastsatt.

– Forsvarlig

– Det er påvist flere regnskapsmangler som svekker tilliten til regnskapene, og i tillegg hadde selskapet påfallende lav kontantandel i sin omsetning. For det andre har lagmannsretten tatt feil når den kom til at det utførte skjønnet er vilkårlig og ikke tilstrekkelig bredt. Det var fullt forsvarlig å bygge skjønnet på ulike bransjeundersøkelser om kontantandelen i restaurantselskapers omsetning, står det i dommen.