I en interpellasjon hvor de viser til en artikkel i Romsdals Budstikke tar Peder Gjerstad og Syver Hanken (begge Høyre, Hanken fra Ålesund) til orde for at nivået til godtgjørelsene for fylkespolitikerne bør reduseres. I interpellasjonen peker de to blant annet på at fem politikere i Møre og Romsdal Fylkeskommune, i tillegg til fylkesrådmannen, tjener rundt en million kroner i året. Fylkesordføreren tjener omtrent det samme som en statsråd, mens fire andre tjener omtrent like mye som en stortingsrepresentant.

Gjerstad og Hanken påpeker videre at elleve politikere på fylkestinget har godtgjørelser på over en halv million. Det utgjør omtrent en fjerdedel av fylkestinget.

Gått for langt

– Lønnsspiralen har gått for langt når fylkespolitikere tjener like godt som statsråder og stortingsrepresentanter. Vi er politikere på et lavere forvaltningsnivå og det bør være en forskjell, også i lønn, mellom vårt nivå og landets høyeste, folkevalgte organ, sier Syver Hanken, og legger til:

– Vi vil at ordningen skal ses på av to grunner. For det første er vi som fylkespolitikere i en situasjon der velgerne har gitt oss tillit til å vedta vår egen godtgjørelse. Da er det bare rett og rimelig at man ser med et kritisk blikk på ordningen fra tid til annen. For det andre er fylkeskommunen i en alvorlig økonomisk situasjon. Vi må ta tøffe økonomiske prioriteringer, og da bør vi også prioritere vår egen rolle. Kan vi gjøre noe billigere, spør Hanken retorisk.

Flere tiltak

Han og Gjerstad mener det kan gjøres flere tiltak for å justere lønnsnivået i fylkeskommunen. De synes ikke nødvendigvis at det er riktig at fylkesordføreren sin godtgjørelse skal knyttes opp mot fylkesrådmannens lønn.

– Det kan være prinsipielt vanskelig fordi politikerne da indirekte forhandler om sin egen godtgjørelse når de forhandler med fylkesrådmannen om lønn, sier Hanken.

I tillegg mener han og Gjerstad at den såkalte frikjøpsordningen er for raus.

– Enkelt sagt fungerer den slik at jo flere verv du har, jo høyere lønn får du. Den speiler ikke forskjellen i arbeidsmengde man faktisk får, sier Hanken.

Sensitivt

De to Høyre-politikerne som har skrevet interpellasjonen frykter nå at noen tar kritikken personlig.

– Dette kan bli en sensitiv sak, men for oss handler ikke dette om å gå til personlig angrep på noen. Vi mener bare at man som folkevalgte må kunne tørre å diskutere dette.

Interpellasjonen fremmes i kommende fylkesting i juni.