Rundt et gammelt kommunalt deponi, går trimløypa i Vasstranda. Myrområdet er delvis gjengrodd. Skog og mose har gjennom årenes løp delvis klart å skjule gamle miljøsynder, og det inne i et området kommunen selv i dag definerer til å ligge innafor grensa til nedbørsfeltet til drikkevannskilden Brusdalsvatnet.

Her er det strenge restriksjoner mot alle typer forurensning. Gammelt, rustent jernskrap, brøyteploger, eternittdunger og anna rusk og rask ligger dumpet her.

Som Sunnmørsposten skrev tidligere, har Mattilsynet likevel konkludert med at avsig fra deponiet ikke skader drikkevannskvaliteten.

– Kommunen må rydde opp

– Men hva gjør kommunen med dette?

– Det må fjernes. Vi må plukke opp og fjerne det, sier Bjørn Skulstad, teamleder for vann i Ålesund kommune.

En stor del av den gamle fyllinga ligger innafor nedbørsfeltet, og noe av «rusket» som er funnet synlig i naturen, ligger også innafor.

– Det er ikke forurensende på drikkevannskilden, men det er snakk om rustent jernskrap og eternitt. Det utgjør ingen akutt fare, påpeker Skulstad.

Ikke tillitvekkende

– Hva med tilliten, når det ligger så mye rusk og rask med grumsete avsig nært drikkevannet?

– Det er ikke tillitvekkende. At fyllinga delvis ligger innenfor nedbørsfeltet er ikke bra i det hele tatt, vedgår Skulstad, som samtidig viser til at bruken av fyllinga har pågått over mange tiår, og må sees i dette perspektivet.

Ifølge ham har både kommunen og private gjennom årenes løp benyttet deponiet. Steinfyllinga fra utsprenginga av hoppbakkene ligger delvis over deponiet. Dette er masser som skal fjernes og benyttes i tilknytning til ny idrettshall til Spjelkavik IL. I den forbindelse vil en avvente videre tiltak for opprydding i akkurat denne delen området.

– Hva er gjort for at opprydding skal skje?

– Plogen er allerede lokalisert og blir fjernet omgående og det ligger igjen lecablokker som fjernes. Videre vil vi ta en rask inspeksjon av området, og se over. Status er at noe er delvis fjernet og vi skal fjerne det som ellers er å finne, sier Skulstad.

Bildet fra Mattilsynets inspeksjon av nedbørsfeltet for Brusdalsvatnet 3. mai 2017 Det viser område med vesentlig avsig fra deponiet. Foto: Mattilsynet