Det mener ekteparet Volsdal, som eier og bor i det vernede tunet nederst i Voldsdalsbakken.

– Trafikken med turist- og lokalbusser, sammen med sprengningsarbeid på nordsida av fjellet, fører til at steinene løsner, sier Ivar Voldsdal.

Lokalbusser og turistbusser i tett rute stryker forbi på oppsida, bare halvannen meter fra husveggen med pipa, som ble satt opp i 1570.

– Egentlig skal det være tre meter fra vegen og ned til nærmeste bygg, Røykstova. Det ble vedtatt av kommunen i 1982. Dette skrev jeg om til kommunen for ett år siden, men ingen ting skjer, sier Voldsdal.

Tunet ble vedtatt verneverdig i 1979. Formålet var «å bevare og verne om den antikvarisk, historisk og kulturelle verdifulle bebyggelsen som Voldsdalstunet representerer».

– En nabo på andre siden av vegen fikk i sin tid erstatning for å rive deler av muren mot bakken, for å gjøre svingradiusen mer trafikkvennlig. Men tross vedtaket ble ikke dette gjennomført. Nå går vegen halvannen meter unna det gamle eldhuset, i stedet for tre. Uten at det har blitt tatt opp med Riksantikvaren som reguleringsbestemmelsene krever, påpeker Volsdal.

I brevet til kommunen datert 6. juni 2016 ber han om at kommunen snarest sørger for at grensa blir på tre meter, og at radiusen på svingen blir gjort bedre og mindre trafikkfarlig. Samt at muren som er avsluttet lenger opp i bakken forlenges rundt tunet.

– Vi frykter at bussene skal kjøre utfor og velte ned på tunet. Spesielt på vinteren når det er glatt, sier kona hans, Mia.

Voldsdalsfamilien har lagt enormt med arbeid i å bevare det gamle tunet. I 1989 fikk moren til Ivar Godt Vern-prisen, og tunet har flere ganger åpnet dørene for publikum og skoleklasser.

Da greinene på trærne som står opp mot vegen ble så lange at de tok borti trafikken i den smale Voldsdalsbakken, ble Ivar pålagt å fjerne dem.

– Jeg er snart 75 år og dette er altfor tungt arbeid for meg, så jeg ba kommunen om hjelp. Det koster jo en del å leie folk til å gjøre dette. Da fikk jeg bare et kort svar om at det er dyrt for kommunen også, sier Ivar, som ordnet opp på egen hånd.

Haugen med stein i midten av bildet har løsnet fra taket. Eieren Ivar Voldsdal skrev i fjor brev til kommunen der han viser til at vegen går for tett på eldhuset i forhold til hva som er vedtatt. Foto: Staale Wattø