– Vi betrakter offentlige anskaffelser som et risikoområde, sier spesialrådgiver Tor Dølvik i Transparency International Norge, en global organisasjon som står i spissen i kampen mot korrupsjon med over 100 avdelinger verden over.

Dølvik sier at det er strenge regler knyttet til at offentlige virksomheter skal sikre rettferdig konkurranse og best mulig bruk av offentlige kroner. Også anskaffelser med lavere beløp enn de som etter lova skal ut på anbud mener Dølvik bør være etterprøvbare.

– Det er ikke tillitvekkende om noen slurver med dette. Det er viktig så ha oversikt over hvem som får oppdrag og hvorfor. Da kan man sammenligne tilbud, og legge til rette for reell konkurranse. Dølvik mener det er viktig at rutiner og regler i anskaffelser blir fulgt, slik at ingen favoriseres eller oppnår fordeler.

– Lov og regler skal sikre at penger ikke går til familier og kjente på usaklig grunnlag, sier Dølvik. Han mener Bingsa-saka er en viktig påminnelse om at kommunene må være nøyere, også med mindre anskaffelser.