– Innleveringa tok seg kraftig opp de siste dagene før amnestiet gikk ut, forteller Alice Fylling som er våpenansvarlig hos politiet på Sunnmøre.

Mest jaktvåpen

Inne på et beslagsrom på politihuset i Ålesund, ligger det jaktvåpen, håndvåpen, noen AG3 og ammunisjon.

– Mest jaktvåpen, slår Fylling fast. Rifler og hagler. Mange av dem er gamle. Sikkert slikt som kanskje er en arv etter far og bestefar, men som like fullt er ulovlige dersom man mangler lisens.

For det mange kanskje ikke er klar over, er at alle våpen skal registreres – uansett om det er et moderne jaktvåpen eller en gammel muskedunder som henger på veggen til pynt.

– Der skal den forresten ikke henge heller, understreker Alice Fylling. Alle våpen skal låses inne i godkjente våpenskap.

Flere enn sist

I 2008 innførte politiet også et våpenamnesti der folk kunne levere inn uregistrerte våpen uten å risikere straff. Da kom det inn rundt sju tusen våpen i hele landet.

– Jeg har ikke de eksakte tallene for Sunnmøre, men jeg registrerer at det har kommet inn atskillig flere våpen denne gangen, sier Alice Fylling.

Hun mener det kommer av at folk har fått et mer bevisst forhold til at det finnes klare regler for hvordan man behandler våpen.

– Den enkleste måten å si det på, er at absolutt alle våpen må registrerer på eieren, sier Fylling. Det betyr altså at det våpenet som er en arv etter bestefar, ikke er lovlig hvis det er registrert på han.

Ubetenksomhet

Alice Fylling sier at de som har benyttet seg av amnestiet er folk som kanskje ikke har tenkt over at de har et ulovlig våpen i huset.

– Når folk benytter se av amnestiet, kan de enten sørge for å få våpenet registrert eller det kan destrueres. Det kommer til å skje med dette, sier Alice Fylling og peker på våpenhaugen som ligger lagra på politihuset. Hun har også en anselig bunke med søknader på pulten sin fra våpeneiere som vil ha ting i orden. Folk som leverer inn våpen i forbindelse med amnestiet, risikerer heller ikke tilbakekalling av våpenkort eller avslag på framtidige våpensøknader.

Folk har også benyttet seg av amnestiet til å kvitte seg med ammunisjon. Foto: Staale Wattø