Han kjemper for å beholde tallet på sjukeheimsplasser i Ålesund. Samtidig er han enig med kommunens planleggere i at det er behov for å øke mellomkapasiteten som er bokollektiv.

Vedtaket ikke gjennomført

I 2014 vedtok politikerne i Ålesund å omgjøre 78 sjukeheimsplasser ved Skarbøvik sjukeheim og Sanitetshjemmet til bokollektiv. Planlegginga for dette starta i 2015. Vedtaket er ennå ikke effektuert.

– Bare 13 er omgjort, påpeker Roe Skogen.

Tallet var 13 til onsdag. Da ble det økt til 14.

Tilsynslege for alle

Må beholde Odd Roe Skogen mener det er feil å omgjøre 78 av kommunens 396 sjukeheimsplasser til bokollektivplasser. Men han er enig i at det er behov for å bygge ut bokollektivtilbudet. Arkiv

– At så få sjukeheimsplasser så langt er omgjort kan tyde på at vedtaket til politikerne var feilslått?

– Ja, mener Roe Skogen.

– Ja og nei, mener et knippe fagfolk i Ålesund kommune som vi hentet ut fra onsdagens planleggingsmøte på Quality Hotel Waterfront.

– Vi burde gjort om hele sjukeheim til bokollektiv, ikke bare noen plasser, sier Birgitte Sætre Bonesmo, rådgiver og bestiller i rådmannens stab.

– Det som hindret sjukeheimsplassene i å bli omgjort til bokollektiv på sjukeheimsnivå var at fastlegene ikke ville komme til bokollektivet. Vi fikk ordnet opp i dette og endte opp med vanlig tilsynslege for alle, også for de i bokollektiv.

En på bokollektiv og en på sjukeheim: Til helsevesenet skilte dem ad

Nytt pasientforløp

På møtet på Waterfront handlet det om å få på plass et nytt pasientforløp. Som en del av den nye omsorgsplanen som kommer i september der individuell vurdering og brukermedvirkning skal stå i sentrum.

Onsdag var 75 ledere, teamledere og avdelingsledere innen helse og velferd, samt noen fra rådmannsnivå, samla for å planlegge vår framtidige eldrevelferd.

– Det store spørsmålet og utfordringen er hvilken sjukeheimsdekning kommunen skal ha. Hvordan din og andres heldøgnstilbud skal være i framtida, sier konsulent Harald Endresen.

Ulike former for bokollektiv

– Per i dag er antall plasser som skal gjøres om til bokollektiv justert ned med 10 til 39 ved Skarbøvik sjukeheim, opplyser styrer Urkedal Koppen og presiserer:

– Det er her snakk om å gjøre om sjukeheimsplasser til bokollektiv på sjukeheimsnivå.

Men det er ikke slik at du uten videre kan endre beboere fra sjukeheimstatus til bokollektivstatus. Det ligger i sakens natur at dette er en prosess som tar tid. Overgang til bokollektiv er frivillig. Det er viktigste årsaken til at ikke flere er på bokollektiv.

– Behovsmessig betyr det ingen ting om du bor i sjukeheim eller bokollektiv på sjukeheimsnivå, sier de.

Ved Sanitetshjemmet og i Skarbøvika er det snakk om bokollektiv på sjukeheimsnivå.

I Volsdalen er det en helt annen type bokollektiv.

Bokollektiv mest lønnsomt

– Løsningen med bokollektiv innebærer at alle betaler det samme i husleie. Dette i motsetning til en sjukeheimsplass som koster 75 prosent av inntekten.

Bokollektiv kan være mer lønnsomt for beboerne. Det finnes eksempel der noen har gått ned 7000 kroner i utgifter, sier Urkedal Koppen.

Sammen med virksomhetsleder Torfinn Vingen og de tre andre, tegner han et sammensatt bilde når behov og tilbud for Ålesunds eldre befolkning skal snekres sammen.