TRONDHEIM (smp.no): I tingretten anførte kommunen at prosessen før tomtevalget var rigget og forutbestemt, men tapte på alle punkt.

I ankesaka i Frostating lagmannsrett har de hatt større fokus på saksbehandlingen.

– Vaktsamarbeid ble avgjørende

Tidligere fredag har nestleder Petter Bjørdal forklart seg for lagmannsretten.

Bjørdal hadde gjennom høsten 2014 vært relativt klar på at han støttet Kristiansund (Storbakken) som sjukehustomt med tanke på sokkelberedskap og reiseavstand for de som bodde lengst unna. Få uker før tomt skulle bestemmes, snudde han og gikk for Hjelset ved Molde.

Bjørdal mente ut fra et økonomisk perspektiv at vaktsamarbeid mellom Ålesund sjukehus og det nye fellessjukehuset ved Hjelset ville være mest gunstig driftsmessig. I tillegg mente han at en plassering i Molde kommune ville hindre pasientlekkasje fra Romsdal til Ålesund sjukehus.

Nytt samarbeidsbegrep

Eidsvik forklarte seg i over en time og refererte notater etter omfattende møtevirksomhet i Helse Midt og Helse Møre og Romsdal i november før hun dramatisk gikk på dagen 4. desember 2014.

I tre år hadde hun utredet saka så åpent og transparent som mulig, nettopp fordi det var viktig med tillit til prosessen, forklarte hun. Men på slutten følte hun Helse Midt kom inn og tok over styringa.

– Plutselig kom styreleder Ola Strand i Helse Midt med et nytt begrep, cluster-sjukehus. At det var en modell å gå for, fortalte Eidsvik.

Dette møtet var 10. november. Strand måtte rekke et fly og Eidsvik funderte på hva det var for slags modell Strand nå plutselig lanserte.

– Etter hvert gikk det opp for meg. Med cluster-sjukehus mente man nærhet mellom sjukehus. I praksis var det viktig med nærhet mellom Ålesund og nysjukehuset i valg av tomt.

Eidsvik antydet overfor retten at hun allerede her skjønte at Helse Midt styrte prosessen i retning av Hjelset ved Molde.

Dette ble problematisk for henne fordi saksutredningen skulle være ferdig først 25. november.

– Helse Midt gjorde sonderinger

– Det ble umulig for meg å presentere en slik type ny modell i en innstilling overfor mitt styre.

På kvelden 17. november skal daværende adm. dir. Daniel Haga ha ringt til Eidsvik:

– Han fortalte at det skulle være et møte 18. november i styret i det regionale helseforetaket der styreleder hadde ønsket å ha en runde med styremedlemmene for å høre hvordan de sto i tomtespørsmålet. Min umiddelbare reaksjon var at dette var uryddig. Dette fordi Helse Møre og Romsdal ikke hadde ferdigstilt idefaserapporten, sa Eidsvik.

– Rart med konklusjoner før utredningen var ferdig

Eidsvik forklarte også at styreleder Ola H. Strand i Midt-Norge sa at han ville gå for Hjelset om han ble spurt. Det syntes hun var rart, at han startet med konklusjoner før Helse Møre og Romsdal hadde argumentert i sin saksutredning.

Strand la vekt på cluster-tenking og rekruttering. Selv sa Eidsvik at hun helte til Storbakken.

Eidsvik forklarte videre at hun fikk beskjed om at Hjelset var den eneste «farbare vegen».

– Jeg er den lengstsittende sjukehusdirektøren. Jeg kjenner mine roller og visste veldig godt at HMR skulle utrede og Helse Midt beslutte. Dette var en prosess jeg og mine ansatte førte stort sett aleine, og da forventer du at argumentene dine blir lytta til i sluttfasen, sa hun.

– Skulle gå av med annen årsak

Ifølge Eidsvik ville Haga at hun skulle gå av over nyttår med å grunngi at hun var sliten.

– For meg personlig var det dråpen som fikk begeret til å renne over. Å gå av fordi jeg var sliten er helt i strid med måten jeg er som person. Vel, en kan være sliten som toppleder i krevende situasjoner. Det var jeg mange ganger, men jeg hadde ikke gått av fordi jeg var sliten, forklarte Eidsvik.

I tillegg har hennes egen styreleder Stein Kinserdal sendt e-poster med forslag om at Eidsvik kunne gå av med annen begrunnelse.

– Bestilling

Eidsvik sa til lagmannsretten at hun var enig med fagdirektør Odd Veddeng som opplevde at Hjelset som valg av tomt var en bestilling.

Men hun ble også selv utfordret på hvorfor hun ikke bare satt ut perioden og leverte sin innstilling, som hun sto fritt til.

Der svarte hun at hun følte at Helse Midt ikke hadde tillit til vurderingsevnen hennes. Eidsvik understreket at hun aldri har opplevd instruksjoner fra helseminister Bent Høie (H).

Helse Midt-Norge har gjentatt at de mener Eidsvik sto fritt til å innstille på det hun ønsket i prosessen, og har avvist at det var ulovlig eierstyring utenfor foretaksmøte.

Alt om sjukehusstriden