Reiakvam jobber i Skodje brannvesen og har sett med egne øyne hvor galt det kan gå.

Derfor har han fått seg en støkk etter at han og kona våkna klokka halv fem på natta av en merkelig lyd.

– Vi våkna av rare pipelyder. Det var ikke snakk om skikkelig piping en gang, men en mye lavere lyd. Heldigvis hører min kone skikkelig godt, sier Reiakvam.

De står opp og løper ned i gangen, og der piper melderen, forteller han.

– Melderen var glovarm, og det var ikke råd å håndtere batteriene. Den varskudde om seg selv, rett og slett!

– Rykende varm

De fikk dunka ut batteriene, forteller Reiakvam videre. Seinere samme dag kommer Reiakvam hjem med nye batterier.

– Da jeg så skifter batterier blir den rykende varm på et øyeblikk. Da står blårøyken ut av den, sier han.

11 varslere Frode Reiakvam har 11 røykvarslere i huset. Tre er seriekoblet og en av disse kortsluttet og ble overopphetet, forteller han.

– Vi fikk oss en skrekkopplevelse. Det som er skremmende, er at det er varslingsutstyret som tar fyr. Det er jo utstyr man investerer i for å sikre seg selv mot brann. Derfor mener jeg dette bør komme ut, sier Reiakvam.

Som brannmann tar han brannsikkerhet på alvor, og har heile 11 røykvarslere i huset. Tre varslere er seriekoblet: En i hver etasje. Det var en av disse tre som ifølge Reiakvam kortsluttet og blei overopphetet.

Seriekobla

Varsleren er av merket no-flame, og blei ifølge Reiakvam kjøpt på OBS Bygg for rundt et år siden.

– Jeg synes dette bør formidles. De har sikkert solgt i bøtter og spann, og de selges ennå, sier Reiakvam, som også sier at han vil ta med seg varslerne til butikken for å klage.

Nå vurderer han å gå tilbake til vanlige varslere uten seriekobling, med enklere mekanikk.

– Kan kortslutte

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, har undersøkt saka og skriver følgende i en e-post:

Kortslutning – Da jeg skulle sette i nye batterier sto blårøyken ut, sier han.

– Nye røykvarslere har mye elektronikk og noen kan derfor kortslutte og gi varmegang dersom man setter batteriet feil vei. Det er derfor godt merket hvilken vei batteriene skal inn, og vi har i tillegg satt på et eget merke som skal veilede kundene, skriver Kristiansen.

– Coop selger 150.000 røykvarslere hvert år, men har svært få tilbakemeldinger som dette. Røykvarsleren er godkjent og det er ingen fare å benytte produktet. Men vi har erfart at noen kunder monterer batteriene feil og har derfor merket produktene ekstra med eget klistremerke. I tillegg har vi bedt leverandøren levere produktene med en ekstra klips som heretter skal gjøre det umulig å montere feil.

Kristiansen skriver at Coop Norge beklager det som har skjedd, og anbefaler Reiakvam å komme tilbake til butikken slik at de kan få sende varsleren til leverandøren for å sjekke om det er noe feil med produktet, samtidig som de ønsker å gi ham et nytt produkt eller pengene tilbake.

– Ikke satt i feil

Frode Reiakvam er likevel sikker på at batteriene ikke var satt i feil veg.

– Melderen har vært montert i gangen i cirka ett år før problemet oppsto, sier Reiakvam, som kommer til å ta med melderen tilbake til butikken.