Det er den dystre konklusjonene til fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik. Fylkes- kommunen er i ferd med å skru seg inn i en gjeldsknipe som fylkespolitikerne ikke har noe løsning på. Fylkestinget, som nå er samla i Fosnavåg, skal i dag behandle dokumentet «Strategi og rammer for arbeidet med økonomiplan 2018-2021». Det er her fylkesrådmannen kommer med sine advarsler.

7,7 milliarder

Guttelvik mener det er viktig at fylkespolitikerne er klar over hvilken situasjon en er i ferd med å komme i.

– Vi er nå inne i prosessen med å lage en ny økonomiplan for de neste fire årene. Da er det viktig for meg at fylkes- politikerne er klar over hva som er situasjonen, påpeker Guttelvik.

Kutter i bruer

Alvorlig

Fylkesvaraordfører Gunn Berit Gjerde mener situasjonen er alvorlig.

– Dette er en svært alvorlig situasjon. Gjelden øker, noe som tvinger oss til å ta grep. Vi må fra nå av finne smartere måter å gjøre ting på, erkjenner Gjerde.

Beskjeden fra Guttelvik er ikke til å misforstå.

– Den høye lånegjelda binder økonomien vår mange år fram i tid, samtidig som det reduserer fylkeskommunen sin evne til å håndtere uforutsette økonomiske hendelser. Vi har ikkje økonomisk bærekraft til å håndtere en så stor gjeld. Derfor må investeringsnivået reduseres i kommende økonomiplan, skriver Guttelvik.