- Jeg var ikke lenge i ordførerstillingen før de første drapstruslene kom. Det er en belastning å stille seg til disposisjon som politiker, sier Sve, som startet sin politiske karriere i kommunestyret i Stranda.

Fylkestinget i Fosnavåg ble avsluttet med en debatt om lønn og godtgjørelser til fylkespolitikerne. Bakgrunnen var en interpellasjon fra to av fylkestingets yngste medlemmer. De to Høyre-representantene Syver Hanken og Frode Gjerstad oppfordret fylkestinget til å se på sine egne godtgjørelser.

- Fem i fylkestinget tjener like mye som en stortingsrepresentant. Ved hver konstituering dreier det som å karre til seg så mange verv som mulig. Det må bli politikken, ikke godtgjørelsen, som er grunnlag for engasjementet i fylkespolitikken, påpekte Gjerstad.

Sve vår åpen for en gjennomgang av belønningssystemet, men forsvarer dagen nivå på godtgjørelsene.

- En må aldri glemme at politikere stiller seg for hugg. Det er en belastning. Slik er det. Politikere må ha en godtgjørelse som avspeiler innsatsen og det offeret du gjør som politiker, mener Sve.

Fyllkestinget er delt i tre. Øverst står fylkesordføreren med samme lønn som fylkesrådmannen. Det vil si rundt 1,2 millioner kroner i årslønn. Så er det et sjikt på rundt 10 fylkespolitikere, Sve er en av dem sammen med blant andre Sps Kristin Sørheim og fylkesvaraordfører Gunn Berit Gjerde, som tjener fra drøyt 500 000 kroner og opp mot enn million kroner i året i form av godtgjørelser.

Fylkesordfører Jon Aasen viser til at lønnssystemt skal opp til vurdering på nytt våren 2019.

- Sist vi hadde en gjennomgang av godtgjørelsene var i 2010. Fylkestinget vil få en ny sak om dette i 2019. Vi må da se godtgjørelsene vi har opp mot de nye oppgavene som regionreformen vil pålegge fylket, påpeker Aasen.

Senterpartiets Kristin Sørheim er åpen for kutt i godtgjørelsen.

- Vi synes det for høye godtgjørelser til noen fylkespolitikere, slik som meg, og for dårlig godt gjørelse til mange av de andre. Vi skal være med å redusere godtgjørelsene, sier Sørheim.

Og får delvis støtte fra KrF.

- KrF er åpen for å diskutere spørsmål om avlønning. Å ha generøse ordninger for å kunne drive politikk er viktig. Men vi må ikke se på dette som innsparing. Frigjorte midler bør føres tilbake til partigruppene, mener Steinar Reiten.

Venstres Iver Nordseth pekte på de store forskjellene mellom fylkestingsrepresentantene.

- Jeg er skeptisk til å bruke innsparing til redusere godtgjørelsen.  Vi har a,b og c- politikere i fylkestinget. Bare møtegodtgjørelse er c. Fylkesordføreren bør som en politisk leder være på linje med rådmannen. Nivået på resten av de på høyeste nivå er vi villig til å se på, påpeker Nordseth.