Mot fire stemmer vedtok Ålesund bystyret i mai at de ikke ville imøtekomme en søknad fra NMK om å ekspropriere eiendommen til Mette Sørnes og Sindre Knutsen.

Partene hadde da ikke greid å bli enige om en innløsningssum, men bystyret oppfordret partene til å fortsette forhandlingene med sikte på å løse saka i minnelighet.

Til fylkesmannen

I et brev til Ålesund kommune skriver NMKs advokat at de klager på vedtaket, og at det etter deres mening bør oppheves eller endres. Hvis ikke må fylkesmannen avgjøre saka.

Daglig leder i NMK Eiendom, Kaj Bang Westre, bekrefter at klage er sendt slik at de formelle klagefristene blir overholdt. Men Westre sier at de fortsatt har et ønske om å finne en løsning.

Huseier Sindre Knutsen kjente i går ettermiddag ikke til at det var sendt klage på bystyrevedtaket.

Ugyldig

I klagen skriver NMKs advokat at bystyrets vedtak er ugyldig på grunn av saksbehandlingsfeil og feil rettsanvendelse. De mener også at bystyret har lagt avgjørende vekt på utenforliggende og vilkårlige hensyn. Klageren viser til at bystyret la avgjørende vekt på en verdivurdering fra en takstmann, og at de på den måten tok stilling til verdifastsettingsberegningen, salgsverdi og gjenskaffelsesverdi.

Klageren mener at dette er hensyn man ikke kan legge vekt på når det skal tas avgjørelse om ekspropriasjon eller ikke.

Forhåndstiltredelse

Bystyret la også stor vekt på at en såkalt forhåndstiltredelse ville være for inngripende for familien Sørnes/Knutsen. En forhåndstiltredelse betyr at familien måtte være ute av huset straks et eventuelt vedtak om ekspropriasjon var fattet.

– Samtidig har det samme bystyret tidligere vedtatt reguleringsplanen som hjemler både ekspropriasjonen og forhåndstiltredelsen, står det i klagen.

Advokaten skriver også at Ålesund kommune har satt NMK i en situasjon der de må betale en sum for eiendommen som «ikke korresponderer med gjeldne verdifastsettingsprinsipper».

Avstanden mellom partene var på to millioner kroner.