– Det har vært litt fram og tilbake med spørsmålet om hvorfor vannet forsvant fra dammen og hvem som hadde skylda. Men nå er vi bare utrolig glade for at denne naturperla skal bli slik vi vil ha den, sier Kaspar Bjørkavåg og Kari Hesseberg. De er to av ildsjelene i Nørvasund velforening som har eksistert siden 1948.

Vannet forsvant

Velforeninga har i alle år sørga for at området rund dammen på Gåseid har vært velstelt og til stor glede for store og små i bydelen.

– Det er nesten ikke en dag uten besøk av barnehagebarn og andre som koser seg ved dammen, forteller Kari.

Les flere nyheter fra Ålesund her

For fire år siden begynte imidlertid vannet å forsvinne.

– Det skjedde samtidig som det ble lagt nye rør i fortauet på sørsida av dammen, forklarer Bjørkavåg som leder velforeninga.

Sunnmørsposten la den gangen fram problemet for kommunens folk som forsikret at lekkasjen var stoppa, og at vannet ville være tilbake i løpet av få dager.

– Slik gikk det jo ikke, og vi innrømmer at det har vært frustrerende å se på den nesten tomme dammen, sier Bjørkavåg.

Påviste lekkasjen

Men velforeninga ga seg ikke, og da de kunne påvise stedet vannet forsvant, gikk det ikke lang tid før kommunens virksomhet for veg, anlegg og park rykket ut.

– Nå er det lagt to lag duk, leire og jord i skråninga, og vi vil gi honnør til kommunen for at problemet forhåpentligvis nå er løst.

FULL Dette bildet er tatt seint ved nyttår i 2016 etter langvarig og intens nedbør. Dette var den høyeste vannstanden etter at lekkasjene starta. Foto: Kaspar Bjørkavåg

Det endelige svaret på det får vi når vannet nok en gang stiger i dammen.

– Nørvasund vel håper altså på mye regn i sommer?

– Nei for all del, ler Kari Heseberg og Kaspar Bjørkavåg.

PERLE Slik skal det se ut ved Gåseiddammen, og slik skal det bli igjen, forsikrer Nørvasund vel. Dette bildet er fra 2009 med andehuset på plass. Foto: Kari Hesseberg

De to er ikke fremmede for å fri til Ålesund brannvesen som kanskje kunne legge ut et par slanger å gi naturen litt drahjelp.

– Vi gleder oss i hvert fall til at Gåseiddammen skal bli like fin som den en gang var, og vi i velforeninga skal sørge for at denne perla i bydelen skal bli til glede for alle som bor her, sier Kari Hesseberg og Kaspar Bjørkavåg.

Og for de som lurer: Andehuset skal på plass så fort vannstanden er høy nok. Så får tiden vise om det kommer ender også.