Tre ålesundere ble i Sunnmøre tingrett dømt til lange fengselsstraffer for heleri av 386 tonn med fisk.

Under ankesakens siste dag i Frostating lagmannsrett la aktor Hilde Haugen ned påstander om at hovedmannen, som skal ha skaffet fisken, skal dømmes til fem og et halvt års fengsel, kjøperen, en daglig leder i et fiskefirma skal ha fire års fengsel, mens en tredje tiltalt, som skal ha stjålet deler av fisken fra sin tidligere arbeidsgiver Scanprod, skal ha tre års fengsel.

Aktor ba også om inndragning av henholdsvis 6,1, 3,4 og 1,3 millioner kroner av de tre.

Frifinnes

Hovedmannens forsvarer, advokat Anders Svinø, mente hans klient må frifinnes for heleriet.

– Saka og politiet sitt arbeid bærer sterkt preg av at fornærmede Scanprod har fått diktere saka i sitt spor. Scanprod har brukt 436 advokattimer i denne saka, sier Svinø.

– Det har vært en ensidige etterforskning. Politiet har laget en undersøkelsesrapport der påstander fra Scanprod er skrevet inn i rapporten uten å bli sjekket. Det er ikke slik det skal gjøres, en slik rapport skal gi inntrykk av politiets vurderinger, fortsatte Svinø, som la ned påstand om full frifinnelse for sin klient.

148 ganger

Også advokat Jan Erik Teigum, som forsvarer den daglige lederen og Axel Lange, som forsvarer den tidligere Scanprod-ansatte var kritiske til etterforskninga.

– Min klient skal ha hentet fisk 148 ganger, mest på dagtid, uten å ha blitt oppdaget en eneste gang. Det ber jeg retten merke seg, sa Svinø.

Både Lange og Teigum ba om full frifinnelse for sine klienter.

Erstatning

Advokat Maria Kvalen, som representerer Scanprod, mente advokatene til de tiltalte drev med ren plaging av Scanprod.

– De ønsker å flytte fokus fra sine klienter over til Scanprod. De har ikke gjort noe galt, snarere tvert imot, sa Kvalen.

Hun mener at hennes klient har tapt 9,7 millioner på den fisken som skal ha forsvunnet fra anlegget.

– Jeg ber retten om å idømme erstatning ut ifra rettens skjønn, sier Kvalen.

Dom i saka faller fredag 23. juni.

Strenge straffer: Aktor Hilde Haugen (t.h.) og etterforsker Linn Erstad utgjorde aktoratet i lagmannsretten. Foto: Arne Andersen