Det hoper seg opp med giftig kloakkslam fra Åse renseanlegg, slam som blir omgjort til kompostjord i avfallsanlegget i Bingsa, men som ikke blir utlevert til kunder på grunn av giftinnholdet.

Ålesund kommune har ikke klart å avdekke hvor miljøgiften PBDE209 stammer fra. Giften er blitt påvist i slam fra Åse renseanlegg helt tilbake til 2011, uten at hovedkilden er funnet. Noe stammet fra et vaskeri i Spjelkavik som vasket synlighetstøy der lim viste seg å inneholde miljøgiften, men dette ikke var hovedkilden. Mattilsynet har pålagt Ålesund kommune å lokalisere kilden innen 2. oktober i år, med krav om å gjøre nødvendige tiltak for å fjerne kilden til forurensningen.

Miljøgåte siden 2011: Mattilsynet krever at gifta fra Åse blir funnet

Kloakkslam

– Analyser fra slam fra Åse renseanlegg viser at innhold av den bromerte flammehemmeren dekabromdifenyleter er betydelig høyere enn det vi vanligvis finner i avløpsslam, sier seksjonssjef Thomas Hartnik i Miljødirektoratet. Ut fra tidligere undersøkelser ved norske avløpsanlegg, ligger forurensningsnivået opptil ti ganger over gjennomsnittet.

– Miljødirektoratet har tidligere vurdert om lim fra arbeidstøy som inneholdt giften kunne være kilden til de høye verdiene i avløpsslam i Ålesund, men vi har ikke funnet noe som tilsier at det er den store kilden i Ålesund, sier Hartnik.

Leter etter kilden

Sigrun Jahren, virksomhetsleder for vann-, avløp og renovasjon i Ålesund kommune, har bekreftet at kommunen denne sommeren vil engasjere folk til å lete etter forurensningskilden. Samtidig søker Tafjord Kraftvarme, etter forespørsel fra Ålesund kommune, om særskilt tillatelse til å sluttbehandle inntil 2000 tonn kloakkslam fra Åse renseanlegg som inneholder den bromerte flammehemmeren.

De vil blande ti prosent slam i næringsavfall som har god brennverdi, for å sikre forbrenningsprosessen. Internkontrollen skal innskjerpes for å sikre at temperaturen i ovnen er over 1000 grader celsius.

Evalueres Etter seks måneder vil vi evaluere ordningen, og rapportere resultatet til fylkesmannen, påpeker Irene Vik, adm.dir. i Tafjord Kraftvarme.

– Etter seks måneder vil vi evaluere ordningen og rapportere resultatet til Fylkesmannen i Møre og Romsdal, påpeker Irene Vik, adm.dir. i Tafjord Kraftvarme.

Løsningen med brenning av giftig slam er ute til høring, med høringsfrist 29. juni.

Problemslam

Senioringeniør Reidun Sofie Schei hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal viser til at Ålesund kommune ønsker årlig å forbrenne inntil 2000 tonn problemslam med bromerte flammehemmere som blir oppkonsentrert ved kompostering. I forbrenningsovnen blir de bromerte flammehemmerne destruert og slik tatt ut av kretsløpet, sier hun. Hun mener forbrenning er en egnet metode og peker på at dette gjøres mange andre steder i landet også.

– Hva sier Miljødirektoratet. Er dette lurt?

– Ja, dette kan man gjøre. Da vil man sannsynligvis destruere de fleste miljøgiftene, sier Hartnik.

– Kan miljøgiften spres i lufta, når man brenner den?

– Nei, ikke hvis det gjøres slik som man har gjort andre steder. Da er miljøgiften ikke funnet i røyk eller gass, sier Hartnik til Sunnmørsposten.