– Det må ha skjedd ganske nylig, dette: At drosjene har fått det som tidligere fungerte som nærparkeringsplass for handikappede, mens det i stedet er oppretta tre hk-plasser i ei rekke.

Det sier arkitekt Ole-Arne Nybø, som har kontakta oss etter å ha lest om cruiseturisten som mener Ålesund er en handikap-uvennlig by.

– Da jeg leste artikkelen onsdag hadde jeg nettopp vært og levert kona mi til behandling på sjukehuset, og var realt opptrekt over det som skjedde i tilknytning til dette. Hun har MS og skulle på avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering – ei avdeling en enklest når via hovedinngangen. Har en i tillegg til pasient og rullestol også med seg en god del bagasje slik vi hadde, er det ikke noe alternativ å for eksempel parkere ved – og bruke, poliklinikk-inngangen, sier han.

Parkerte på drosjeholdeplassen

Da ekteparet kom til sjukehuset parkerte de derfor der de har gjort i ei årrekke. Det var bare det, at dette altså ikke er handikap-parkering lenger.

– På veg ut av bilen kom det bort en drosjesjåfør og ba oss flytte oss. Etter hvert ble det ganske hett mellom oss, og det beklager jeg i ettertid, men på det tidspunktet var jeg rett og slett ikke klar over endringa og skjønte null og niks, sier Nybø.

Så ikke de nye plassene

Oppkava over hendelsen forteller han at han der og da heller ikke så de nye p-plassene.

SLIK Med endringa er handikap-plassene nærmest hovedinngangen plassert tett i tett, på linje. Den tidligere handikap-plassen har drosjene fått. Foto: Staale Wattø

– Jeg fikk imidlertid trilla kona mi bort foran inngangen, og der forlot jeg henne i rullestolen sammen med bagasjen mens jeg gikk for å finne et sted å parkere, forteller han.

– Jeg for min del synes heile greia var ubehagelig, sier Henriette Nybø.

– Slike hindre er dessverre noe jeg synes jeg står overfor ofte. For eksempel oppdaga vi for ei tid tilbake at handikap-plasser vi fra tid til anna har pleid å bruke på Amfi Moa syd, er borte, erstatta av elbil- ladepunkt, sier hun.

– Heilt ærlig skulle jeg ønske det ikke var så mange slike hindre. Sjukdommen i seg sjøl er mer enn nok, fortsetter hun.

– Fyller ikke kravene

Da Sunnmørsposten møtte paret torsdag formiddag, med hendelsen litt på avstand, hadde Nybø fått tatt handikap-plassene nær inngangen til sjukehuset i nærmere øyesyn.

– Og det jeg kan si, er at de ikke fyller krava til universell utforming, sier han – og viser til at temaet er hverdagskost for han som arkitekt MNAL (medlem av Norske arkitekters landsforbund) i planlegginga av alle nye prosjekter.

– For selv om det er ulike grader av funksjonshindringer, vil det være mange som ikke kan gjøre seg nytte av de tette, lineære plassene. Har man for eksempel rullestolheis bak på bilen slik vi har, er p-plassene heilt ubrukelige. Spørsmålet er derfor: Hvem har bestemt dette, og hva er forklaringa, sier Ole-Arne Nybø – og varsler at han selv vil ta opp saka, enten med helseforetaket, alternativt med fylkesmannen.

Helse Møre og Romsdal kommer med en beklagelse og sier de vil se på saken.

– Vi beklager at endringa har skapt ekstra utfordringer, og vi vil se på saka på nytt og vurdere strakstiltak, heter det i en kommentar fra Mona Aagard- Nilsen, klinikksjef for drift og eiendom i Helse Møre og Romsdal.

Nye krav

Bakgrunnen for endringa skal være nye krav til størrelsen på hk-plasser og at en for å kunne tilby samme antall plasser har måttet flytte på dem.

– I framtida ønsker vi også å involvere brukerutvalget i helseforetaket i slike saker, før endringene blir gjennomført, fortsetter hun.

Det understrekes også at en setter stor pris på å få høre erfaringene til de som besøker sjukehusa, slik at man kan ta det med inn forbedrings- arbeidet. Når det gjelder utspillet om hk-plasser ved Amfi Moa syd sier senterleder Anne Mari Rødal Kleppe dette:

– Det stemmer at det har kommet elbil-ladepunkt der det før var handikap-plasser. Dette hadde med en transformator å gjøre, men: Handikap-plassene er der, de er bare flytta litt nærmere polet. Sett under ett har for øvrig det samla antallet hk-plasser ved Amfi Moa økt, og er faktisk også over det som er kravet. Likevel kan det skje at det er fullt på plassene. Faktisk vet jeg at det skjer fra tid til anna.

Med endringa er handikap-plassene nærmest hovedinngangen plassert tett i tett, på linje. Den tidligere handikap-plassen har drosjene fått. Foto: Staale Wattø