Politiet, Røde Kors, bålgjengen og flere aktører har hatt en oppsummering av årets Slinningsbål. Fra 7000 til 10.000 deltok på feiringen.

– Slinningsbålet har endra seg fra en gjeng med nesten-kriminelle som stjal paller, til å bli kulturbærere, sier politioverbetjent Arild Helland.

Offentlig feiring

Politiet sier at den største utfordringa med arrangementet er at det ikke er som en festival, med privat aktør, ordensvakter og et inngjerdet område.

– Det er ei kjempeutfordring. Vi har føringer fra helse- og politidirektoratet om at vi skal stramme inn slike offentlige arrangement. Neste år må vi skru til litt, men samtidig ønsker vi ikke å stoppe et kultarrangement som er så enormt positivt for byen.

Webkamera: Slik brant Slinningsbålet

Full fyr

Årets Slinningsbål tok ikke fyr på første forsøk. Den andre gangen bålet skulle tennes, blusset det voldsomt fort opp mens bålguttene sto på toppen. Hendelsen virket skremmende og dramatisk for tilskuerne.

– Vi har gjort ei evaluering av hendelsen, og det skal ikke bli gjort slik neste år. Det er garantert. Brannvesenet har tatt ei runde på det, og bålguttene har tatt sjølkritikk for måten det ble tent på. Det var ikke en ønskelig situasjon, forklarer Helland.

Ekstremsport

Bålbygging er risikabelt, og aktørene bak jobber tett sammen for å øke sikkerheten.

Roser bålgjengen

Politiet belønnet bålguttene med kake under oppsummeringen.

Oppsummering Tidligere bålsjef, Alexander Heen samarbeider tett med politiet for å trygge Slinningsbålet.

– Vi har fått mange positive tilbakemeldinger. Nå har vi hatt møte for å ta opp det som kan oppfattes som konstruktivt. Vi må huske at det er like mange som møter på Slinningsbålet som på Jugendfest, bare at dette er arrangert av en gjeng frivillige mellom 16 og 21 år, sier fjor- årets bålsjef, Alexander Heen.

Stoppet feiringa

Politiet måtte avbryte sankthansfeiringa mellom klokka 02.00 og 03.00 natt til søndag.

– Hadde politiet nok ressurser der i år?

– Vi hadde politifolk ved Slinningsbålet hele kvelden. Men det er sånn at når alkoholen går inn, så går vettet ut. Grunnet konflikter og krangling, så måtte vi avslutte. Det var et forebyggende tiltak før det ble verre. Neste år så skal vi være der enda tidligere på kvelden, både private og fra politiet, konstaterer Helland.

Bålfeiringa ble stoppet: – Synd at noen få skal ødelegge

Tar kontroll

Til neste år forsikrer aktørene at brannvesenet blir involvert i båltenninga. Helland og Heen trekker fram at bålet pleide å rase, men nå kontrollerer redningsskøyta nedbrenninga av bålet, og spyler det, slik at det ikke velter.

– For bare to–tre år siden ble det heller ikke brukt sikkerhetstau, så sikkerheten rundt bålarrangementet har en stigende kurve, forklarer Heen.

Oppfordringen til folket fra politiet og bålbyggere er klar: Ha kontroll på deg og dine.

Vi får for eksempel tilbakemelding på at der er fulle mindreårige og fulle foreldre med små barn.

– Det er flere tiltak vi må ty til neste år. Når det er så mange tusen tilskuere, så er det normalt at ting skjer. Heldigvis ble det ingen alvorlige skader, sier Helland.