– Tanken var at Raja skulle lære å kjenne området bedre, særlig med tanke på samferdsel, forteller Pål Farstad som har kjørt et rimelig tett program de siste dagene. Fredag gikk turen til nordligere strøk av fylket, hvor politikerne fikk orientert seg og diskutert temaer som E136 og Veblungsnes, Raumabanen og samarbeidet med HV11.

Lørdag sto altså Sunnmøre for tur, og en munter Raja forteller Sunnmørsposten om et helt fantastisk besøk.

Turisme, fugler og samferdsel

– Det har gått i både turisme, fugletitting og blitt rikelig erfaring med samferdselsprosjektene i området. Ikke minst har jeg vært på Sommerfesten på Giske, sier Raja som er på fugletitting når Sunnmørsposten prater med han lørdag kveld.

De mange samferdselsprosjektene i området, slik som Møreaksen, Hafast og Rovdefjordsambandet har Raja blitt orientert om under oppholdet. Han håper Statens vegvesen vil akseptere byggingen av en flytetunnel til sistnevnte prosjekt, slik at verdens første av sitt slag havner på Sunnmøre, og kan bli en attraksjon i seg selv.

Mer støtte til Runde?

– Jeg registrerer også fuglesituasjonen på Runde med tristhet. Jeg er glad for bidraget på to millioner til Miljøsenteret på Runde, men her er vi nødt til å gi mer. Det er også trist og se all plasten som fuglene setter seg fast i. Om de skulle forsvinne helt, er det jo tragisk, sier Raja.

Og turen gikk sjølsagt også innom Ålesund sentrum, hvor det lørdag la fem cruiseskip til havn og hele 9.000 turister strømmet til. Dette temaet ble sjølsagt diskutert mellom partikollegaene, som har troen på videre utvikling.

Må bevare det autentiske

– Det trøkket Ålesund opplever er jo noe å glede seg over. Samtidig er det viktig at en by som Ålesund ikke blir så oversvømt av turister at det autentiske forsvinner. Det er jo slik at det kan bli for meget på en gang, det har vi fått diskutert litt i dag, forteller Farstad og understreker at man likevel skal være forsiktig med å skape et problem ut av en slik sak.

– Her må vi være forsiktig. Men jeg er opptatt av at vi har mange perler på Sunnmøre, utenom Geiranger og Ålesund som er de argeste reisemålene. Jeg skal ikke fortelle verken turistene eller reiselivsnæringa hva som er de viktigste reisemålene, men å få fram mangfoldet av reiselivsdestinasjoner er viktig og tenke litt ekstra på, mener Farstad som kort oppsummerer at ja: Han er opptatt av å få litt spredning på turisttilstrømningen.

– Vi må bli flinkere til å peke ut de mange perlene. Vi vil jo ha folk til Sunnmøre, men ønsker ikke et overfylt produkt. Det er en vanskelig balansegang, sier Farstad.

Noe turistene ikke kan vær for uten

Raja mener Farstad er innom et viktig tema, men er opptatt av at man først og fremst må glede seg over at verden ønsker å komme til Norge.

– Jeg støtter Pål i tanken om å spre turismen utøver området, men tror samtidig man må gå forsiktig fram, sier han og fortsetter:

– Jeg har en utfordring til Sunnmøringene som jeg opplever som kreative: Finn opp noe turistene ikke kan være for uten. Finn opp noe de bare må kjøpe, sier Raja som ikke tror lørdagens cruiseturister har ført til altfor mye omsetning for Ålesunderne.

Troll er ikke godt nok

– Trollet Norge tilby er ikke en god nok turistmagnet. Vi har jo Dale- og Mariusgenserne også, som er fryktelig dyre. Jeg tror det er et mye større potensial for Ålesund til å gjøre større butikk, og ikke bare ha turister som nyter og drar igjen. - Uten å etterlate seg verdier. Det ville vært et stort løft dersom mengden turister som kommer hit begynner å legge igjen en betydelig mengde penger. Cruiseskipene er nok ikke de som har størst interesse i næringene i Ålesund slik det er nå, sier Raja og kommer med en klar oppfordring:

– Det må da være mulig og produsere ting som er klin-norske. Kanskje Sunnmøre kunne tatt den dugnaden på vegne av hele landet, for å øke omsettingen av turismen, sier han.