Bryggerier får kritikk for å pakke inn øl med plast

Flere ølprodusenter har erstattet pappkartongene som holder sekspakningene sammen med plastinnpakning. Miljøbevegelsen frykter at emballasjen ender i naturen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix 

Nyheter

Daglig leder i Naturvernforbundet i Hordaland, Nils Tore Skogland, rister på hodet over det han ser i kjøleskapet på butikken, skriver NRK.

– Det er en helt fullstendig feil retning å gå. Papir er noe som kan brytes ned i naturen. Plast har ingen måte å bli brutt ned i naturen på og kan ende hvor som helst, sier han.

Funnet av en død hval med magen full av plastposer på Sotra i januar har ført til økt oppmerksomhet rundt plastforsøpling langs norgeskysten.

Hansa Borg er det siste bryggeriet som har byttet ut pappemballasje med plast. Kommunikasjonsansvarlig Anette Karlsen innrømmer at timingen kunne vært bedre.

– Vi følte at vi hadde mange gode miljøargumenter da vi tok den beslutningen. Det var før dette store fokuset på plast og forsøpling kom, sier hun.

30 forskere og fagfolk er satt på saken:

300.000 sjøfugl er forsvunnet fra Runde

– 300.000 sjøfugl forsvunnet fra Runde


Bryggeriet setter sin lit til at forbrukerne leverer plasten til gjenvinning i stedet for å kaste den i naturen.

– Ved å benytte plastemballasje på noen av våre produkter, kunne vi redusere emballasjeforbruket vårt på cirka 50 prosent. De nye maskinene våre som pakker i plast er mindre energikrevende i bruk enn de gamle, sier Karlsen.

Vil ha nasjonal ryddeaksjon for plast

Klimaminister Vidar Helgesen (H) vil innføre en rekke tiltak for å redusere plastforsøpling i Norge.